23. 11. 2018

Etnofilm 2018

Etnofilm 2018

Zlatého turoňa – Grand Prix 20. ročníka medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2018 získal belgický film Boli Bana režiséra Simona Coulibalyho Gillarda za detailné a obrazovo silné spracovanie života etnickej skupiny Fulani v africkom štáte Burkina Faso. TASR o tom informovala riaditeľka festivalu Silvia Petreková.
Strieborného turoňa udelila porota českému filmu Slovácka suita režiséra Jiřího Šindara za originálne spracovanie a unikátne spojenie hudby s obrazom vo filme mapujúcom význam kultúry v regióne moravského Slovácka. Bronzového turoňa získal rumunský film Život je chodník režisérky Dite Dinesz za emotívne spracovanie života ľudí, ktorí žijú ďaleko od civilizácie.
Na 20. ročníku Etnofilmu sa predstavilo 46 filmov z 27 krajín. "Do súťažnej časti jubilejného ročníka ich porota vybrala z rekordného počtu prihlásených 173 filmov zo 46 krajín. Počas festivalu sme privítali hostí z celého sveta a diváci sa mohli porozprávať s autormi a režisérmi filmov. Zároveň mali možnosť vzhliadnuť najnovšie počiny zo všetkých svetadielov našej zeme," podotkla Petreková.
Hlavnými organizátormi 20. ročníka Etnofilmu Čadca 2018 boli Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a mesto Čadca.

Copyright © TASR 2018