7. 2. 2019

Novinárske ceny Ferdinanda Peroutku za rok 2018

Novinárske ceny 
 Ferdinanda Peroutku za rok 2018

Novinárske ceny Ferdinanda Peroutku za rok 2018 dostali redaktor časopisu Reportér Jaroslav Kmenta a redaktor týždenníka Respekt Ondřej Kundra. Ceny dostali na dnešnom ceremoniáli v Centre súčasného umenia DOX v pražských Holešoviciach. Ceny Ferdinanda Peroutku udeľuje od roku 1995 Spoločnosť Ferdinanda Peroutku, a to vždy pri príležitosti výročia jeho narodenia.
Kmenta pôsobí ako investigatívny novinár časopisu Reportér. V minulosti pracoval okrem iného v ČTK, Mladej fronte Dnes, Zemských novinách alebo časopise Instinkt. Od roku 1999 vydal 12 kníh. "Jaroslav Kmenta vie veľa o tom, ako sa u nás už tridsať rokov robí politika, ako je niekedy prepojená s biznisom, ako funguje podsvetia, ako si premiér (Stanislav) Gross kúpil byt, ako to bolo so sponzormi ODS, s (Františkom) Mrázkom a (Radovanom) Krejčířom, ako svoju stranu riadil Vít Bárta, ako prišiel k majetku Andrej Babiš atď., "uviedol autor jeho laudatia historik Martin Groman.

Kundra pôsobí 17 rokov v Respektu, s ktorým začal spolupracovať v roku 1999 ako študent žurnalistiky. Stálym členom redakcie je od roku 2002. Venuje sa témam spojeným s politikou so zameraním na korupciu a verejné zákazky. Je okrem iného autorom knihy Putinovi agenti venujúci sa ruskému vplyvu v Česku. "Ako vidno, dlhodobo sa venuje silným témam. Zdeptaná sa tým zatiaľ necíti, stále má motiváciu. Nie je rozčarovaný tým, že aj keď vypátra neprávosť, neprispeje to k okamžitej zmene k lepšiemu," uviedla autorka jeho laudatia spisovateľka Libuše Koubská.
Usporiadatelia uvádzajú, že vyznamenanie novinári by mali vykazovať vlastnosti, ktoré zdobili Ferdinanda Peroutku, teda úplnú bezúhonnosť pred zákonom i vlastným svedomím a vysokú mravnú integritu, ktorá vylučuje rozpor medzi slovami a činmi. "Ďalej musí byť osobne zodpovední za spoločenské dôsledky svojho publicistického pôsobenia. Ich profesijné práca má mať mimoriadnu úroveň vynásobenú precíznosťou výrazových prostriedkov a krásou jazyka. Musí vychádzať z demokratickej orientácie, ktorá je úplne a vždy nekompromisný voči všetkým prejavom totalitarizmu a neznášanlivosti kultúrne, národnostné a politické, "uviedli v tlačovej správe.
Podpredsedníčkou spoločnosti Ferdinand Peroutka je jeho vnučka Terézie Kaslová, ktorá už niekoľko rokov vedie súdny spor so štátom a chce ospravedlnenie za výroky prezidenta Miloša Zemana. Zeman povedal v januári 2015 pri prejave k výročiu konca holokaustu o Peroutkovi, že napísal v časopise Prítomnosť článok s titulkom "Hitler je gentleman". Zároveň mu prisúdil výrok "nemôžeme chcete spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi". Neskôr sa ukázalo, že autorom citátu je Ján Stránský. Článok v Prítomnosti sa Pražskému hradu nájsť nepodarilo, podľa historikov neexistuje.
Moderátor dnešné udalosti a novinár Henrich Šidlo poznamenal, že dnes sa koná už piate odovzdávania cien po tom, čo prezident Zeman oznámil, že sa článok čoskoro podarí nájsť. "Ten článok sa jednoducho nájsť nemôže," vyhlásila Kaslová.

 Copyright © ČTK 2019