9. 2. 2019

Zomrel Petr Oliva

Zomrel Petr Oliva

Vo veku nedožitých 76 rokov zomrel v sobotu český herec Petr Oliva. Známy bol predovšetkým svojím hlasom, ktorý prepožičal napríklad Pierrovi Richardovi alebo postave Bodieho z anglického seriálu Profesionáli. Informovala o tom webová stránka televízie Nova.
Správu o smrti uznávaného dabéra Olivu potvrdilo na svojom facebookovom profile Divadlo Radka Brzobohatého. "Táto správa nás veľmi zasiahla. Petr, budeme vždy spomínať s láskou. Nikdy nám neprestanete chýbať!" uviedlo divadlo, ako ho citoval spravodajský server tn.nova.cz.
Petr Oliva sa narodil v roku 1943; jeho prvou manželkou bola Regina Rázlová a neskôr si vzal herečku Dagmar Čárovú. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe (DAMU), kde ukončil štúdiá v roku 1964.
Po vojne pôsobil v Divadle Jaroslava Průchu v Kladne, potom bol 20 rokov v pražskom Divadle E.F. Buriana. Neskôr účinkoval ešte v Divadle Radka Brzobohatého, Divadle Blaník či v Redute.
Oliva sa preslávil aj v dabingu. Svoj hlas prepožičal napríklad Pierrovi Richardovi, Paolovi Villaggiovi (účtovník Fantozzi) alebo postave tajného policajta CI5 Bodieho zo seriálu Profesionáli, všíma si TV Nova.



Copyright © TASR 2019