6. 2. 2019

RTVS odvysiela rozhovory s prezidentskými kandidátmi, dnes sa vyžrebovalo ich poradie

RTVS odvysiela rozhovory s prezidentskými 
kandidátmi, dnes sa vyžrebovalo ich poradie

RTVS v súvislosti s voľbou prezidenta SR prinesie po 10 hodín diskusných programov s prezidentskými kandidátmi vo svojom televíznom a v rozhlasovom vysielaní. Rozhovory s nimi na tri okruhy tém odvysiela každý pracovný deň od 18. februára do 8. marca. V priestoroch RTVS sa dnes pod dohľadom notárky žrebovalo poradie prezidentských kandidátov, v akom sa počas týchto rozhovorov predstavia verejnosti.

Štruktúrované rozhovory vytvárajú priestor na to, aby jednotliví kandidáti predstavili občanom svoje postoje a predstavy týkajúce sa výkonu funkcie prezidenta SR a jeho kompetencií, ako aj domácej a zahraničnej politiky. Každý pracovný deň dostane priestor iná trojica kandidátov na základe vyžrebovaného poradia. Prvý týždeň bude zameraný na otázky z oblasti právomocí prezidenta, druhý týždeň na zahraničnú politiku a tretí týždeň bude venovaný domácim témam.

„Vytvorili sme všetkým prezidentským kandidátom férový, vyvážený a dôstojný priestor na to, aby sa predstavili verejnosti. Našou jedinečnou službou je pomôcť občanom rozhodnúť sa správne, no v prvom rade samostatne," uviedla vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons.

Nakrútené rozhovory odvysiela RTVS na Jednotke od 18. februára do 8. marca každý pracovný deň o 16:25 a v Rádiu Slovensko o 19:05. Prinesie ich aj Rádio Regina. Moderovať ich budú Marek Makara, Martina Kvačkajová a Stano Lažo.

„Mimoriadnu pozornosť voľbám prezidenta venuje aj Rádio Slovensko. Okrem profilových rozhovorov so všetkými kandidátmi budeme tiež poslucháčom ponúkať praktické informácie o tom, ako a kto môže ísť voliť, aké bezpečnostné opatrenia môžu očakávať v okolí volebných miestností, povieme viac o úlohe a postavení prezidenta a pripomenieme históriu - teda bývalých prezidentov samostatnej republiky," priblížil šéf rozhlasového spravodajstva Peter Nittnaus.

Okrem toho RTVS pripravuje finálové diskusie, ktoré uvedie na Jednotke a v Rádiu Slovensko 11., 12. a 13. marca.