3. 2. 2019

Premios Goya 2019

Premios Goya 2019

Najúspešnejším filmom ​​tohtoročného udeľovania španielskych filmových cien Goya sa stal v noci na nedeľu politický thriller Kráľovstvo, ktorého tvorcovia získali celkom sedem sošiek. Cena za najlepší film mu však unikla a získala ju komédia zo športového prostredia Šampióni.
Film popisujúci korupciu prerastajúcu celým politickým systémom vyniesol cenu za najlepšiu réžiu Rodrigo Sorogoyenovi, ktorý spolu s Isabel Penovou dostal aj cenu za najlepší pôvodný scenár. Ocenení boli aj dvaja herci z Kráľovstva, Antonio de la Torre za hlavnú úlohu a Luis Zaher za rolu vedľajšie.
Snímka o basketbalovom tíme zloženom z mentálne postihnutých hráčov s profesionálnym trénerom si pripísal okrem ceny v najsledovanejšej kategórii ešte dve ocenenia, za najlepšiu pôvodnú pieseň a za herecký objav pre Jesúsa Vidala.
Medzi herečkami uspela Susi Sanchezová, ktorá si odniesla cenu za hlavnú úlohu vo filme La enfermedad del domingo a Carolina Yusteová za vedľajšiu úlohu v snímke Carmen a Lola. Najlepším iberoamerickým filmom sa stal mexický snímku Roma.

Sklamaním skončil večer pre tvorcov filmu Všetci to vedia. Kritikmi oceňovaná vzťahová dráma s Penélope Cruzo a Javierom Bardemom nedokázala získať cenu ani v jedinom prípade zo siedmich nominácií.

Ceny Goya udeľuje Španielska akadémia umenia a kinematografie v takmer troch desiatkach kategórií. K cene patrí bronzová soška španielskeho maliara Francisca Goyu.

Laureátom tejto ceny je aj český herec Miroslav Táborský. Ten bol ocenený v roku 1999 v kategórii herec-objav roka za úlohu vo filme Dievča tvojich snov.

Copyright © ČTK 2019