4. 2. 2019

Zomrel Aláa Mašzúb

Zomrel Aláa Mašzúb


Útočník na motocykli zastrelil v sobotu 50-ročného známeho spisovateľa Aláu Mašzúba v blízkosti jeho domu v irackom šiitskom meste Karbalá. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu a svedkov.
Autor románov Aláa Mašzúb sa viezol na svojej motorke domov z literárneho podujatia, keď naňho útočník niekoľkokrát vystrelil. Nie je jasné, aký motív mal strelec; k zodpovednosti sa zločin sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina.
"Kultúrna obec prišla o jedného zo svojich osobitých autorov a tvorcov," uviedol v nedeľu vo vyhlásení iracký minister kultúry a turizmu Abdul Amír al-Hamdání.
Mašzúb bol aktívny aj v miestnej občianskej spoločnosti v Karbalá.
"Dnes sme konfrontovaní s nemorálnou útočnou operáciou, zameranou na odstránenie kultúry a novátorstva," upozornil v nedeľu na pohrebe Mašzúba smútiaci prítomný Hamíd al-Hilálí. Nepovedal, kto podľa jeho názoru za útokom stojí.
Muži niesli rakvu z pozostatkami Mašzúba, zahalenú do irackej vlajky, po rušnej hlavnej ulici v Karbalá; ďalší smútiaci mávali pútačmi s nápisom označujúcim zosnulého spisovateľa za "mučeníka".
Združenie irackých spisovateľov odsúdilo strelecký útok a obvinilo bezpečnostné sily, že dostatočne nechránia intelektuálov.
"Podľa združenia je za vraždu plne zodpovedná centrálna vláda a miestna samospráva, pretože zlyhali pri ochrane verejnosti," uvádzalo sa vo vyhlásení spisovateľov.
Mašzúb napísal niekoľko románov a zbierok poviedok, ktoré získali domáce aj regionálne literárne ceny. Celkovo mu vyšlo 20 kníh a veľa písal o histórii i kultúre mesta Karbalá, ako aj o kedysi prekvitajúcej židovskej menšine v Iraku.
Irak zažil za posledný rok mnoho politických atentátov, predovšetkým na hlasných kritikov a aktivistov, pripomenula agentúra AP.

Copyright © TASR 2019