16. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český mediálny podnikateľ Jaromír Soukup v pondelok oznámil, že v roku 2023 chce kandidovať za prezidenta. Reagoval tým na telefonát diváčky, ktorá ho v jeho programe Moje zprávy na TV Barrandov chválila za jeho múdrosť a objektívnosť. Podľa nej by sa za prezidenta hodil. Soukup uviedol, že to chce skúsiť a že uvidí, ako to celé dopadne, informoval v utorok spravodajský server iDNES.cz.
"Môžem vám možno ako prvej povedať, že to skúsim a že v roku 2023 kandidovať budem," oznámil Soukup.
Majiteľ mediálnych firiem Médea Group a Empresa Media ohlásil tento rok v januári založenie hnutia List Jaromíra Soukupa. Uviedol vtedy, že chce brániť národné záujmy pred skorumpovanými politikmi a oligarchami. V polovici marca oznámil, že sa nechystá byť predsedom tohto hnutia a neplánuje zaň ani kandidovať vo voľbách.

Copyright © TASR 2019


Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií. Koordinované dezinformačnej kampane sa začali šíriť sociálnymi sieťami a "konšpirátori sa v zásade snažili pripísať oheň svojim politickým protivníkom", poznamenal americký server Buzzfeed.
Upozornil, že internetová stránka Infowars, známa šírením sprisahaneckých teórií, ako jedna z prvých bez dôkazov tvrdila, že požiar bol založený úmyselne. Prispievateľ webu Paul Joseph Watson upozornil na video tvrdiace, že požiar katedrály oslavujú moslimovia. V skutočnosti z videa nie je zrejmé, čo je to za ľudí, aké sú viery a čo vlastne robia.
Dezinformácie o požiari "spôsobenom teroristickým útokom" hlásal aj falošný účet televízie CNN na twitteri, než ho spoločnosť Twitter zrušila.
Koordinovaná kampaň z desiatok účtov na twitteri podľa Buzzfeed šírila odkazy na novinový článok, podľa ktorého sa v aute pri katedrále našli plynovej bomby a "arabské dokumenty". Všetko budilo dojem, že incident súvisel s požiarom, ale v skutočnosti bol novinový článok tri roky starý. Podobne sa uviesť do omylu snažil aj príspevok z webu Jihad Watch, ktorý často prináša protiislamské dezinformácie, poznamenal Buzzfeed.
Falošný účet televízie Fox News pripisoval republikánskej senátorke somálskeho pôvodu Ilhan Omar reakciu na požiar v znení: "Zberajú, čo zasiali."
Veľa sa po sociálnych sietí šírili aj rôzne verzie falošného videa, v ktorom boli počuť výkriky "Allah akbar" (arabsky Boh je veľký), zatiaľ čo chrám horel.
Ľudia tiež v súvislosti s pondelkovým požiarom na sociálnych sieťach zverejňovali zábery katedrál, ktoré ale sú zaseknuté chrám Notre-Dame v Paríži, ale rovnomennú baziliku v Montreale.
Srbské bulvárne noviny Alo a Informer hneď v pondelok zhodne zdôraznili ideu, že požiar je "boží trest" za to, že na katedrále bola vlani vyvesená vlajka Kosova pri 100. výročí konca prvej svetovej vojny. Oboje noviny, blízke terajšej srbskej vláde, tieto články zmazali ešte v pondelok, tvrdenie už ale prevzali sociálne siete, poznamenala agentúra AFP. Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a vyvesenie kosovskej vlajky kritizovalo ako škandalózne. Srbský prezident Aleksandar Vučić však vyjadril podporu Francúzsku a ponúkol pomoc Srbska francúzskym priateľom pri obnove katedrály ako symbolu francúzskej a svetovej civilizácie.

Copyright © ČTK 2019