17. 4. 2019

Najväčší Slovák: Príbeh Alexandra Dubčeka už v stredu

Najväčší Slovák
 
Príbeh Alexandra Dubčeka už v stredu



Obhajcom Alexandra Dubčeka v celonárodnej ankete Najväčší Slovák bude Jozef Golonka. Spolu s ním bude divákov Dubčekovým životom sprevádzať aj historik Pavel Pollák. Dokument a diskusiu bude RTVS vysielať na Jednotke v stredu 17. apríla od 20:30.
Alexander Dubček, československý politik, je často spájaný s Pražskou jarou a rokom 1968. Osud Slovenska mu však nebol ľahostajný ani počas druhej svetovej vojny. Aktívne sa zapojil do Slovenského národného povstania, počas ktorého bol zranený. V roku 1939 vstúpil do, ešte vtedy ilegálnej, komunistickej strany. Do oficiálnej politiky sa zapojil o desať rokov neskôr. Presadzoval socializmus s ľudskou tvárou a jeho kariéra v strane a popularita medzi občanmi rástla. Trvalo to až do roku 1968, kedy vojská Varšavskej zmluvy obsadili Československo. Dubček sa odvtedy pomaly vytrácal z verejného života. Vrátil sa doň až po revolúcii v roku 1989. Jeho život a práca mali veľký význam a vplyv aj na dnešné Slovensko. Známe, ale aj menej známe informácie z jeho života prinesie aj subjektívny dokument v stredu večer.

Obhajcom Alexandra Dubčeka bude hokejová legenda Jozef Golonka. Golonka bol v roku 1968 kapitánom tímu, ktorý odmietol Rusom po zápase podať ruku. Pred celým svetom tak jasne vyjadril názor, ktorý s ním zdieľalo celé Československo. Pre Jozefa Golonku je Dubček najväčším Slovákom už dlho: „Alexandra Dubčeka som obhajoval už pred 50timi rokmi, keď som bol kapitánom národného tímu, ktorý nastúpil na ľad pod jedným jasným heslom - Všetci za Dubčeka a všetci za národ." Spolu s Golonkom bude divákov dokumentom sprevádzať historik novodobých dejín Slovenska - Pavel Pollák. Ten bol dlhoročným spolupracovníkom a blízkym priateľom Alexandra Dubčeka.

V diskusii ako oponenti vystúpia historik Stanislav Sikora a politológ Samuel Abrahám.

Budúci týždeň v stredu 24. apríla odvysiela RTVS dokument a dokument a diskusiu venovanú Gustávovi Husákovi.

Diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS zaslanej na číslo 9977 v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného.

Alexander Dubček - NAJSLOVAK(medzera)1

Jozef Gabčík - NAJSLOVAK(medzera)2

Andrej Hlinka - NAJSLOVAK(medzera)3

Gustáv Husák - NAJSLOVAK(medzera)4

Juraj Jánošík - NAJSLOVAK(medzera)5

Cyril a Metod - NAJSLOVAK(medzera)6

Peter Sagan - NAJSLOVAK(medzera)7

Anton Srholec - NAJSLOVAK(medzera)8

Milan Rastislav Štefánik - NAJSLOVAK(medzera)9
Ľudovít Štúr - NAJSLOVAK(medzera)10