18. 4. 2019

Veľká noc v RTVS

Veľká noc v RTVS



Počas veľkonočných sviatkov Jednotka odvysiela oceňovaný koprodukčný film Po strnisku bosý a rozprávku Keď draka bolí hlava. Dvojka bude pokračovať v tradícii uvádzania nových dokumentov RTVS počas sviatočných večerov. Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť hneď na dve premiéry – road movie s názvom Kapela a hudobný dokument Život na živo - Jana Kirschner. Premiéry, zaujímavé rozhovory, priamy prenos z Vatikánu, špeciálne hudobné skladačky a exkluzívne koncerty pripravila pre svojich poslucháčov aj rozhlasová časť RTVS.

Jednotka

Sviatočné veľkonočné vysielanie na Jednotke v piatok o 10:00 uvedie priamy prenos z Pašiových služieb Božích na Veľký piatok zo Sabinova. Vo sviatočnom duchu sa ponesie aj dvojdielny film Pavol VI. – Pápež v búrlivých časoch, ktorého prvú časť odvysiela Jednotka v piatok o 11:40, pokračovanie si budú môcť diváci pozrieť v sobotu. Očovské pastorále z roku 1973 s Júliusom Pántikom a Jozefom Kronerom si budú môcť pozrieť diváci v sobotu o 20:30. Veľkonočnú sv. omšu z Námestia sv. Petra vo Vatikáne, ktorú bude celebrovať pápež František, s požehnaním mestu a celému kresťanskému svetu Urbi et Orbi bude už tradične vysielať Jednotka v priamom prenose v nedeľu o 10:00.

Počas Veľkej noci odvysiela Jednotka viacero rozprávkových titulov. V nedeľu (21. 4.) o 20:30 to bude v premiére koprodukčná rozprávka Keď draka bolí hlava, v piatok (19. 4.) „Jak se budí princezny“ a v pondelok česká rozprávka „Třetí princ“. Počas štyroch sviatočných dní, od piatku do pondelka, pripravila Jednotka do vysielania aj rozprávky bratov Grimmovcov.

V slovenskej televíznej premiére v pondelok o 20:30 odvysiela Jednotka film Jana Svěráka Po strnisku bosý.

Dvojka

Vysielaniu Dvojky počas Veľkej noci budú dominovať najmä prémiové dokumenty a hudba. Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť hneď na dve premiéry – road movie režiséra Ladislava Kaboša s názvom Kapela predstaví Gypsy Band Lomnické Čháve na ceste za lepším životom a hudobný dokument Život na živo - Jana Kirschner v réžii Juraja Johanidesa prináša príbeh obľúbenej speváčky na pozadí hudby z projektu Moruša čierna. Priaznivci populárnej hudby si prídu na svoje aj na Veľkonočnú nedeľu, neskôr večer ich čaká koncert Tomáša Klusa na podujatí Mosty Gesharim. V pondelok si diváci budú môcť pozrieť najnovšie predstavenie obľúbeného Slnečného cirkusu: Toruk – prvý let.

Na Veľký piatok Dvojka odvysiela film Biblia: Genesis, večer si diváci budú môcť pozrieť priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea. Sviatočnú atmosféru a posolstvo Veľkej noci podčiarkne aj pôvodný dokument Katedrála svätého Martina – Spišská kapitula a francúzska dokumentárna snímka Mont Saint Michel – zázrak pod drobnohľadom či akvizičný dokument Samuraj vo Vatikáne.

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko prinesie počas veľkonočných sviatkov niekoľko zaujímavých rozhovorov a premiér. Na Bielu sobotu to bude rozhovor so šéfkuchárom Milan Šavelom o jarnej sviatočnej kuchyni, na Veľkonočnú nedeľu s bratislavským pomocným biskupom Jozefom Haľkom a výtvarníčkou Katarínou Vavrovou. Na Veľkonočnú nedeľu si poslucháči môžu od 9:00 vypočuť prenos omše z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici a po 11:30 priamy prenos z Vatikánu Urbi et Orbi. Na Veľkonočný pondelok odvysiela Rádio Slovensko premiéry dvoch prozaických miniatúr v interpretácii moderátorov Romana Bomboša a Ivany Ilgovej. Od 9:00 odznie premiéra rozhlasovej hry Stanislava Štepku Súpis dravcov s podtitulom Správa o krajine pod Tatrami, s pesničkami Jána Melkoviča a Juraja Haška. Šibačkový deň doplní o 11:00 zábavník Pichli vidly.

Rádio Regina Západ

Na Veľký piatok Rádio Regina Západ odvysiela o 15:00 Pašiové evanjelické Služby Božie a od 16:05 priblíži pohnutý osud legendárneho obrazu Leonarda da Vinciho Posledná večera. Po 19:30 bude spisovateľ Anton Baláž spomínať na prekonávanie osudových prekážok v literárnej tvorbe. Jeho prvú zbierku poviedok zakázali v roku 1970. Práve v tom čase sa zoznámil s publicistom Jurajom Špitzerom, ktorý už bol zakázaným autorom. Pri príležitosti tohtoročnej storočnice Juraja Špitzera skúma Anton Baláž rôzne archívy a píše jeho spletitý životný príbeh. Na Bielu sobotu zavedie Rádio Regina Západ poslucháčov o 18:30 na pútnické miesto do francúzskeho Alsaska, kde sa nachádza ženský benediktínsky kláštor, založený sv. Otíliou. Na Veľkonočnú nedeľu pripravilo od 8:05 premiéru rozprávkovej hry Železné črievice na motív povesti Pavla Dobšinského. Po 17:05 uvedie sviatočné pásmo Na dovolenke na Islande. Poslucháči sa zoznámia so slovenským biskupom, s misionárom, ale aj so Slovákmi, ktorí na Islande pracujú a astronóm sa im pokúsi priblížiť polárnu žiaru, ktorú tam bude pozorovať. Po stopách potoka Drevenica je jarné sviatočné pásmo zo života dedín pod Tríbečským pohorím, kadiaľ potok preteká s povesťami, mýtmi i skutočnými zážitkami. Rádio Regina Západ ho odvysiela na Veľkonočný pondelok o 16:05.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred pripravilo na Veľký piatok dve premiéry. Prvou bude o 13:05 fíčer Gipsy o legende Vysokých Tatier Vladimírovi Tatarkovi, prezývanom Gipsy, ktorý bol vynikajúcim horolezcom, obetavým horským záchranárom a skialpinistom. Druhou bude o 14:05 rozhlasové pásmo Žltá ľalia. Pripomenie život a dielo jednej z najväčších osobností slovenskej literatúry Jána Botta. Relácia Zahrajte mi túto z banskobystrického štúdia ponúkne od 16:05 príspevky o zvykoch a tradíciách viažucich sa k Veľkému piatku a ľudové piesne, ktoré umocnia atmosféru sviatočného dňa. Na Veľkonočnú nedeľu prinesie o 15:05 v premiére reláciu Studnička - Symboly jari. O ich význame v zvykosloví budú hovoriť obyvatelia rôznych obcí stredného Slovenska. Vysielanie Rádia Regina Stred priblíži na Veľkonočný pondelok tradičnú oblievačku so šiestimi folklórnymi súbormi, tradície očami odborníkov, ale i zaujímavé turistické tipy.

Rádio Devín

Prúdové vysielanie Rádia Devín nahradia počas veľkonočných sviatkov špecializované, tematicky súvisiace relácie. Na Veľký piatok bude o 6:30 znieť vokálno-inštrumentálna hudba Christiana Friedricha Ruppeho – Veľkonočná kantáta. O 7:00 odvysiela rozprávku Ondreja Sliackeho na biblické motívy Dávid a Absolón, ktorú o 8:00 nahradí rozhlasové pásmo Anny Brillovej Veľký piatok. O 8:30 ponúkne Rádio Devín špeciálnu veľkopiatkovú edíciu relácie zameranú na sakrálnu hudbu Musica Sacra s tvorbou skladateľa Orlanda di Lassa. O 14:00 si poslucháči môžu vypočuť Zborovú hudbu pravoslávia. Ars litera sa o 17:30 bude venovať staroslovienskej literárnej pamiatke, úvodu k Svätému písmu Proglas, ktorý vysvetľuje zmysel prekladu Božieho slova do jazyka Slovanov.

V sobotu sa redaktor Igor Javorský bude od 8:00 venovať v relácii Musica Sacra téme Bielej soboty v sakrálnej hudbe. Soňa Horňáková v relácii Gramoretour o 11:40 ponúkne výber z CD Nepýtaj sa ma legendárnej kresťanskej kapely Kapucíni. O Bielej sobote sa bude v publicistickej relácii Reflektor o 17:05 rozprávať s hosťami moderátor Štefan Chrappa. O 19:00 Rádio Devín uvedie oratórium Josepha Haydna Stvorenie so speváčkou Luciou Popp v podaní Bavarian Radio Symphony Orchestra.

Veľkonočnú nedeľu privíta Rádio Devín hneď po polnoci reláciou Juraja Gembického a Hany Rodovej Zvonenie storočiami. Vystrieda ju príbeh o zvonolejárovi Urbanovi a Urbanovej veži v Košiciach, ktorá vyhorela práve na Veľkú noc v roku 1556, pod názvom Hlahol odpustenia. O 7:00 zaznie premiéra relácie Krajina duše o Veľkonočnom tajomstve. Nedeľné hudobné matiné o 10:30 ponúkne Slávnostnú hudbu k Veľkonočnej nedeli Jána Levoslava Bellu, Widora a Duruflého. O 16:00 uvedie Rádio Devín v rámci relácie Hrá SOSR Nedeľný Veľkonočný koncert. Zaznejú v ňom rôzne podoby veľkonočnej hudby s úryvkami z básní a zo svetovej premiéry skladby Jorge Bossa - Syn Davida. Dramatické Rádio Devín o 21:00 prinesie hru Jána Kopeckého Komédia o umučení a slávnom vzkriesení Pána a Spasiteľa nášho Ježiša Krista.

Vysielanie na Veľkonočný pondelok začne Rádio Devín o 7:00 fíčrom Deň po zmŕtvychvstaní. Špeciálna hudobná skladačka ponúkne od 16:00 ľudovú, zvykoslovnú a klasickú zmes skladieb v duchu Veľkonočného pondelka a jeho tradícií. Svetové Rádio Devín v rámci Exkluzívnych koncertov zo sveta uvedie o 19:00 Veľkú klasiku, ktorú o 22:00 vystrieda komorný koncert Ophelia Giallard.