15. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Členské krajiny Európskej únie (EÚ) schválili v pondelok reformu o autorskom práve, informovala agentúra DPA.
Smernicu o digitálnom autorskom práve podporilo 19 členských krajín, šesť hlasovalo proti a tri sa zdržali hlasovania. Proti boli Fínsko, Holandsko, Luxembursko, Poľsko, Švédsko a Taliansko. Zdržali sa Belgicko, Estónsko a Slovinsko, píše agentúra Reuters.
Európsky parlament (EP) novú reformu autorského práva schválil už koncom marca. Členské štáty EÚ majú teraz zhruba dva roky na to, aby smernicu preniesli do svojho vnútroštátneho práva.
Zástancovia novej smernice tvrdia, že zmeny zaručia, že autori a umelci budú mať za svoje diela prístupné na internete zaplatené.
Kritici namietajú, že smernica zabráni spájaniu textov či fotografií, a tým potlačí tvorivosť a šírenie informácií. Medzi odporcov reformy patria aj internetoví giganti Google, Wikipedia a YouTube.
Terčom kritiky je najmä článok 13, ktorý prikazuje webovým platformám zdieľajúcim obsah, aby automaticky skenovali a dozerali na všetok nahraný obsah, či neporušuje autorské právo.

Francúzska mediálna spoločnosť Vivendi zaznamenala v 1. štvrťrok 2019 nárast tržieb. Pomohli jej pritom solídne príjmy dcérskej spoločnosti Universal Music Group (UMG).
Vedenie spoločnosti zároveň uviedlo, že dosiahlo pokrok pri plánovanom predaji až 50 % UMG.
Francúzska mediálna skupina v pondelok oznámila, že jej tržby za prvé tri mesiace 2019 vzrástli na 3,46 miliardy eur z 3,12 miliardy eur v rovnakom období minulého roka.
Tržby dcérskej UMG sa pritom zvýšili na 1,5 miliardy eur z 1,22 miliardy eur v predchádzajúcom roku, a to vďaka väčším príjmom z predaja a streamingu, uviedla Vivendi.
Príjmy z dcérskej spoločnosti Canal +, ktorá vyrába a distribuuje filmy, pritom klesli, zatiaľ čo príjmy reklamnej spoločnosti Havas sa zvýšili.

Neznámi páchatelia v noci na pondelok dočasne prevzali kontrolu nad oficiálnym twitterovým účtom vládnucich švédskych Sociálnych demokratov. Informovala o tom švédska televízna stanica SVT.
Nezvyčajné príspevky sa na konte začali objavovať okolo druhej hodiny ráno. Podľa nich sa švédsky premiér a šéf strany Stefan Löfven rozhodol vzdať oboch týchto funkcií. Iné falošné správy tvrdili, že Sociálni demokrati sa rozhodli zrušiť švédske letectvo a nahradiť švédsku korunu virtuálnou menou bitcoin.
V ďalšom, protiislamisticky ladenom tvíte stálo: "1 lajk = 1 mŕtvy moslim". Všetky falošné príspevky boli medzičasom odstránené.
Dočasne sa zmenilo aj logo účtu, keď ho prekryl symbol bitcoinu.
Sociálnych demokrati uviedli, že nad účtom získali opäť kontrolu o 09.30 h a budú sa snažiť vypátrať pôvodcu útoku.


Britský Úrad komisára pre informácie (ICO) plánuje deťom zakázať na Facebooku a iných sociálnych sieťach používať možnosť "Páči sa mi to". Ide o nové pravidlá, ktoré majú ochrániť súkromie detí v on-line priestore. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.
Na základe navrhovaných zmien, ktoré ICO zverejnil na prediskutovanie v pondelok, by technologické spoločnosti nesmeli používať techniky, ktoré deti povzbudzujú, aby využívali danú sociálnu sieť.
ICO ďalej uviedol, že možnosť "Páči sa mi to" (Like) na Facebooku a Instagrame patrí k metódam, ktoré ľudí navádzajú k tomu, aby interagovali s webovou stránkou, čím sociálne siete získavajú od svojich užívateľov stále viac osobných údajov.
Kódex praxe obsahuje 16 štandardov, ktoré musia sociálne siete dodržiavať.
V dôsledku rastúcich obáv o dodržiavanie súkromia na internete zvyšujú regulačné orgány na celom svete dohľad nad internetovými spoločnosťami.

Copyright © TASR 2019

Vo Venezuele na príkaz štátnej regulačnej agentúry zastavili šírenie televíznej stanice Deutsche Welle v španielčine. Na príkaz Venezuelskej Národnej rady pre telekomunikácie (Conatel) vyradili tento program zo všetkých ponúk, pričom podľa nemeckej vlády toto rozhodnutie súvisí s tým, že Berlín, spolu s ďalšími krajinami, podporuje venezuelského opozičného vodcu Juana Guaidóa a neuznáva prezidenta Nicolása Madura. Conatel pre svoje rozhodnutie vypnúť obľúbený nemecký spravodajský kanál neuviedol zatiaľ žiadne vysvetlenie.
Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí Maria Adebahr však tento krok zo strany Caracasu označila za poľutovaniahodný a zdôraznila, že "sloboda médií je pre súčasnú nemeckú vládu veľmi dôležitá".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.