19. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Žena, ktorá zomrela vo štvrtok večer počas streľby v severoírskom meste Londonderry, bola novinárka Lyra McKeeová. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na Políciu Severného Írska (PSNI), podľa ktorej išlo o teroristický čin.
"Sme presvedčení, že toto je teroristický čin a že ho spáchali násilní opoziční republikáni. Naše hodnotenie v tomto bode je, že je za tým s najväčšou pravdepodobnosťou nová IRA (Írska republikánska armáda), a to tvorí základnú líniu nášho vyšetrovania," povedal na piatkovej tlačovej konferencii asistent náčelníka polície Mark Hamilton.
Neznámy strelec vypálil okolo 23.00 h miestneho času niekoľko rán smerom na policajtov a novinárku McKeeovú, ktorú postrelil.
Zranenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla. "Teraz sme v meste začali vyšetrovanie vraždy," dodal Hamilton.
PSNI krátko po polnoci v noci na piatok v správe na Twitteri potvrdila, že pri večernej prestrelke v štvrti írskych nacionalistov Creggan zastrelili 29-ročnú ženu. "Považujeme to za teroristický incident a začali sme vyšetrovanie vraždy," napísal Hamilton.
Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno horiace auto a dodávku a niekoľko útočníkov hádžucich zápalné fľaše a svetlice na policajné vozidlá.
Incident sa stal krátko pred veľkonočným víkendom, počas ktorého si írski republikáni nesúhlasiaci s britskou prítomnosťou v Severnom Írsku pripomínajú výročie veľkonočného povstania proti britskej nadvláde v roku 1916.
Írsky premiér Leo Varadkar v reakcii na nepokoje v severoírskom meste Londonderry v piatok upozornil, že "nemôžeme dovoliť tým, ktorí chcú šíriť násilie, strach a nenávisť, aby nás vtiahli späť do minulosti". Napísala o tom agentúra AFP.
Na štvrtkovú streľbu, pri ktorej zomrela 29-ročná novinárka Lyra McKeeová, reagovala aj britská premiérka Theresa Mayová s tým, že šlo o "šokujúce a naozaj nezmyselné" zabitie.


Zástupcovia sociálnej siete Facebook vo štvrtok oznámili, že pre šírenie nenávisti zrušili účty niekoľkých skupín britskej extrémnej pravice a jej predstaviteľov. Píše o tom agentúra AP.
Účty politických hnutí, ako sú Britská národná strana (BNP), Liga na obranu Anglicka (EDL), Britský národný front, Britain First (Británia na prvom mieste), boli odstránené nie len z Facebooku, ale aj z Facebookom vlastnenej sociálnej siete Instagram.
Zablokované boli taktiež účty niektorých predstaviteľov týchto skupín a tiež neonacistu, ktorý bol odsúdený za plánovanie vraždy britského poslanca.
Všetky tieto skupiny a osoby podľa sociálnej siete "vyzývali na násilie alebo nenávisť, prípadne sa podieľali na nenávistných aktoch alebo násilí".
Labouristická poslankyňa Yvette Cooperová, ktorá je členkou výboru pre vnútorné záležitosti Dolnej snemovne britského parlamentu, na margo tohto kroku uviedla, že "meškal". Sociálne siete by totiž podľa nej mali "pristupovať k pravicovému extrémizmu omnoho vážnejšie".
Správa sociálnej siete Facebook bola v minulých rokoch terčom kritiky za váhavosť v boji proti extrémistickému obsahu a útočnej propagande.
Spoločnosti Facebook a Twitter už však medzitým zmazali milióny príspevkov a uzavreli mnoho účtov napojených na Rusko, Irán a ďalšie štáty obviňované z informačných manipulácií. 


Copyright © TASR 2019