23. 11. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Holandskému novinárovi sa podarilo neoprávnene pripojiť k rokovaniu ministrov obrany členských krajín EÚ prebiehajúcemu prostredníctvom videokonferencie. Stalo sa tak po tom, ako sa na twitterovom účte holandskej ministerky obrany objavila fotografia, na ktorej sa v dôsledku nedopatrenia nachádzala aj časť číselného kódu potrebného na pripojenie k videohovoru ministrov. Informovali o tom v piatok o tom agentúra DPA a spravodajský server Politico.eu.
Novinár Daniel Verlaan zo spravodajskej televízie RTL Nieuws si všimol päť číslic zo šesťmiestneho prihlasovacieho hesla, ktoré boli viditeľné na fotografii zverejnenej na twitterovom účte holandskej ministerky obrany Ank Bijleveldovej. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa mu podarilo uhádnuť aj poslednú číslicu prihlasovacieho hesla.
"Viete, že ste sa pripojili k zabezpečenej konferencii? Radšej sa rýchlo odhláste pred tým, než príde polícia," povedal Verlaanovi šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Jeho slová sprevádzal smiech niektorých z prítomných politikov a úradníkov. "Prepáčte, že vyrušujem váš videohovor," odpovedal novinár, ktorý sa z konferencie následne odpojil.
Hovorca holandského ministerstva obrany pre RTL uviedol, že jeden zo zamestnancov rezortu omylom zverejnil obrázok, ktorý obsahoval citlivé informácie.
"Opäť to dokazuje, že si ministri musia uvedomiť, nakoľko musíte byť opatrní pri používaní Twitteru," povedal holandský premiér Mark Rutte. Holandské ministerstvo obrany označilo incident za hlúpu chybu a spomínaná fotografia bola medzitým z Twitteru odstránená.
Generálny sekretariát Rady EÚ v septembri tohto roku navrhol zavedenie novej a bezpečnejšej platformy na komunikáciu prostredníctvom videokonferenčných hovorov, ktorého potrebu v súčasnosti zvažujú členské štáty, pripomína server Politico.eu.

                                

Sociálna sieť Twitter prevedie kontrolu nad spravovaním oficiálneho prezidentského účtu @POTUS novozvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi 20. januára 2021, v deň jeho inaugurácie.
Daný účet patrí úradujúcemu prezidentovi Spojených štátov a odlišuje sa od účtu @realDonaldTrump, ktorý používa dosluhujúci šéf Bieleho domu Donald Trump na svoje často kontroverzné tvíty, informovala v sobotu tlačová agentúra Reuters.
POTUS je skratka z anglického President of the United States - prezident Spojených štátov.
"Twitter sa aktívne pripravuje podporiť prevod inštitučných twitterových účtov Bieleho domu na 21. január 2021. Tak ako aj pri prezidentskej zmene v roku 2017 tento proces sprevádzajú úzke konzultácie so Správou národných archívov a záznamov," uviedla spoločnosť.
Twitter v deň inaugurácie odovzdá i ďalšie oficiálne účty Bieleho domu ako @FLOTUS (First Lady of the United States - prvá dáma Spojených štátov), @VP (Vice president - viceprezident) či @whitehouse (White House - Biely dom).
Podľa internetového týždenníka Politico si odovzdanie účtu @POTUS nevyžaduje zdieľanie informácií medzi Trumpovým tímom a prichádzajúcim tímom Bidena.
Zatiaľ čo sa demokrat Biden po tom, ako ho americké médiá 7. novembra vyhlásili za víťaza prezidentských volieb, pripravuje na slávnostnú inauguráciu, republikán Trump naďalej odmieta prijať svoju porážku a bez dôkazov tvrdí, že voľby boli sfalšované.
Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za 46. prezidenta Spojených štátov, sa zíde 14. decembra. Biden, ktorý v piatok oslávil svoje 78. narodeniny, prevezme úrad ako najstarší prezident v dejinách USA.


Copyright © TASR 2020



Európska komisia uverejnila výzvu na predkladanie návrhov vo výške 3,9 milióna EUR na ďalšiu podporu cezhraničných vyšetrovaní, ako aj na zmapovanie a riešenie porušovania slobody tlače a médií. Podpredsedníčka Komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová povedala: „Novinárov viac ako kedykoľvek predtým čelia hrozbám, od online obťažovania po fyzické útoky, od politického tlaku až po nedostatok istoty zamestnania. Keď sú novinári ohrození, demokracia je ohrozená. Preto financujeme projekty, ktoré budú priamo podporovať novinárov, ktorí to potrebujú, prostredníctvom právnej a praktickej pomoci, ako aj grantov na cezhraničné vyšetrovanie." Cieľom výzvy je napríklad právna a materiálna podpora odbornej prípravy investigatívnych novinárov, podpora výmeny obsahu, spoluvytvárania a prekladu novinárskych diel všeobecného záujmu a monitorovanie porušovania slobody tlače a médií za účelom zabezpečiť, aby sa širokej verejnosti a európskym inštitúciám poskytovali spoľahlivé a komplexné informácie.

Do výzvy sa môžu zapojiť mimovládne organizácie, medzinárodné organizácie a akademická obec, pričom sa očakáva, že v každom projekte budú partneri z najmenej dvoch krajín s koordinátormi projektov so sídlom v EÚ. Táto výzva na predkladanie návrhov je súčasťou série projektov spolufinancovaných EÚ na podporu plurality a slobody médií. Lehota na predloženie je 20. januára 2021.

Podrobnosti:

Prehľad projektov na podporu médií