27. 11. 2020

Poslanec chce odvolať hovorcu

Poslanec chce odvolať hovorcu 



 Vyjadrenia hovorcu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pána Daniela Hrežíka na margo Potravinového semaforu, bola jeho vlastná aktivita. Minister Mičovský o týchto vyjadreniach ani nevedel.
Hovorca ministerstva Hrežík uverejnil stanovisko MPRV bez súhlasu ministra. Pritom stanovisko podal ako vyjadrenie ministerstva, ktoré riadi Mičovský, ktorý však podľa jeho vlastných slov o tejto tlačovej správe nemal ani tušenie.
Dnes ráno (27.11.2020) o 7.00 hod bol na parlamentnom Výbore pre pôdohospodárstvo a Životné prostredie, a to v prítomnosti štátneho tajomníka M. Fecka, „riešený“ hovorca MPRV Daniel Hrežík. Samovoľné kroky tohto hovorcu, ktorý sa vyjadroval za Mičovského bude musieť minister vysvetliť aj na koaličnej rade. Linhart žiada vyvodenie personálnych následkov a ospravedlnenie sa ministerstva 127 mim. poslancom, ktorí za Potravinový semafor zahlasovali v parlamente a tak posunuli návrh poslanca Patricka Linharta, BSc (Sme rodina) do druhého čítania.
Potravinový semafor bol ministerstvom odsúhlasený, všetky detaily boli dotiahnuté vďaka kompromisom oboch strán, potom to bolo odsúhlasené koaličnou radou v prítomnosti premiéra Igora Matoviča, ktorý vyjadril tomuto návrhu plnú podporu. Za Potravinový Semafor zahlasovala drvivá väčšina poslancov NR SR a to naprieč celým politickým spektrom. Zo 132 zahlasovalo za 127 a 5 sa zdržalo. Nikto nebol proti. Kroky hovorcu, ktorý sa samovoľne vyjadruje za ministerstvo a ministra považujem za neprístupné a žiadam jeho prepustenie spoločne s verejným ospravedlnením MPRV na oficiálnych stránkach ministerstva“.
„Takisto nechápem, ako Webnoviny a Aktuality.sk môžu uverejniť niečo bez opýtania sa protistrany. Mám pocit, že objektivita médií by mala byť založená na vyjadrení oboch strán. Ich články považujem za neprofesionálne a tendenčné“.
Email ministrovi Mičovskému od poslanca Patricka Linharta:
„Dobrý deň pán minister.
Touto cestou vás oficiálne žiadam o preverenie vyjadrení vášho hovorcu pána Daniela Hrežíka, Ing. a ako som už avizoval dnes na parlamentnom výbore NR SR štátnemu tajomníkovi pánovi Feckovi, žiadam o verejné ospravedlnenie sa na stránkach MPRV a o nápravu.
Rád by som vás takisto požiadal o informáciu, aká bude vyvodená personálna zodpovednosť vášho hovorcu a aké boli prijaté opatrenia, aby sa už situácia v budúcnosti neopakovala, keďže hovorca konal bez vášho súhlasu a postavil svoje tvrdenia proti parlamentu, kde včera 127 poslancov (zo 132) zahlasovalo za Potravinový semafor. Takisto som požiadal, aby ste boli predvolaný na budúcu koaličnú radu a pred premiérom celú túto situáciu vysvetlili.“
Tlačová správa hovorcu MPRV: https://www.mpsr.sk/ako-to-s-potravinovym-semaforom-naozaj-bude/52--- 16084/

Patrick Linhart
poslanec NR SR a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie