27. 11. 2020

RTVS už po jedenástykrát odvysiela charitatívny galavečer Noc nádejí

 RTVS už po jedenástykrát odvysiela 


charitatívny galavečer Noc nádejí



Charitatívny program Noc nádejí je výsledkom spolupráce RTVS s Nadáciou Kvapka nádeje. Aj napriek obmedzeniam v dôsledku zdravotných opatrení prinesie Noc nádejí divákom 3 emotívne príbehy rodín, ktorých deti prešli život zachraňujúcou liečbou, jedinečné hudobné vystúpenia v podaní spevákov nachádzajúcich sa na rôznych miestach v RTVS i mimo nej a samozrejme predstaví štedrých darcov, ktorých financie pomáhajú zachraňovať životy. Priamy prenos galavečera Noc nádejí uvedie RTVS na Jednotke v sobotu 28. novembra o 20.30 h.

Cieľom večera je pomoc Transplantačnej jednotke kostnej drene NÚDCH na bratislavských Kramároch, detským onkologickým oddeleniam v Košiciach i Banskej Bystrici a rovnako aj Národnému registru darcov kostnej drene. Slávnostným galavečerom budú divákov sprevádzať Jarmila Lajčáková Hargašová, Karin Majtánová a Juraj Bača.

„Tohtoročný galavečer bude trošku špecifický. Ja sa naň vždy veľmi teším aj kvôli stretnutiu s publikom, ktoré krásne emočne reaguje či už milým úsmevom alebo aj slzičkou v oku. Tentokrát budeme kvôli prísnym pandemickým patreniam s Jarkou v štúdiu bez divákov. Všetci umelci, ktorí pravidelne pridávajú ruku k tomuto krásnemu galavečeru, však budú s nami v spojení na diaľku a pevne verím, že aj to bude mať svoje čaro,“ hovorí jedna z moderátoriek večera Karin Majtánová.

„Ak sa dobre pamätám, toto bude moja v poradí už desiata Noc nádejí. Neviem ani spočítať koľko fascinujúcich príbehov som si za tie roky vypočula a koľko vzácnych ľudí som stretla. Každé stretnutie mi prinieslo obrovskú dávku pokory a vďačnosti. Tohtoročný galavečer bude výnimočný už len tým, že sa v súčasnej situácii uskutoční a som presvedčená, že bude ešte zaujímavejší a rôznorodejší. Verím, že napriek tejto situácii alebo práve vďaka nej ho ľudia príjmu s otvoreným srdcom,“ vyjadrila sa Jarmila Lajčáková Hargašová.

11. ročník Noci nádejí bude v mnohom odlišný od všetkých predchádzajúcich. Z dôvodu pandemických opatrení sa účinkujúci z rôznych miest v rámci RTVS, Bratislavy, Slovenska, ale aj z Českej republiky budú spájať na diaľku. Diváci sa tak môžu tešiť na originálne hudobné vystúpenia, v ktorých sa predstavia Adriana Kučerová, Filip Tůma, Emma Drobná, Martin Chodúr, Dalibor a Rebeka Jenis, La Gioia. Netradičné vystúpenie čaká kapelu Peter Bič Project, ktorá sa z Košíc spojí so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Mira Jaroša, ktorý sa na diaľku spojí so svojím trubkárom v Prešove, ale aj Mira Žbirku, ktorý si priamo z Prahy taktiež zaspieva so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod dirigentskou paličkou Adriana Kokoša.

Moderátorky Jarmila Lajčáková Hargašová a Karin Majtánová privítajú v štúdiu tri rodiny detí, ktorým sa podarilo vyliečiť vďaka vzácnym ľuďom, ktorí pred časom dobrovoľne a anonymne darovali kostnú dreň a tým zachránili ich život.

„V prvom rade by som rada za seba poďakovala všetkým, ktorí sa podieľajú činnosti Kvapky nádeje alebo s ňou dlhodobo spolupracujú a tým nemyslím len ľudí pracujúcich priamo v nadácii, ale aj zdravotníkov, lekárov, sestričky a mnohých ďalších. Myslím si, že tento galavečer je obrovskou dávkou krásnych emócií a teším sa, že nám rodiny dovolia nahliadnuť aj do svojho súkromia, aby sa podelili o nádherné príbehy so šťastným koncom. Vieme, že život nie je len o radostiach, ale snažíme sa naozaj dodať nádej, silu a energiu všetkým rodičom, ktorí aktuálne prežívajú ťažšie chvíle so svojimi deťmi, a snažíme sa ich práve cez šťastné príbehy podporiť,“ ozrejmuje myšlienku Noci nádejí večera Karin Majtánová.

Juraj Bača sa počas slávnostného večera vyberie za štedrými darcami, ktorí svojou finančnou pomocou pomáhajú zachraňovať životy. Navštívi ich na rôznych, aj netradičných miestach.

„Noc nádejí mi pred štyrmi rokmi sprostredkovala prvýkrát veľmi blízky kontakt s touto problematikou. Všetci sme si vedomí, že to nejakým spôsobom existuje, ale uniká nám, že sú rodiny, ktoré zápasia s oveľa väčšími problémami ako sú často tie naše. Vďaka tejto skúsenosti mi tento projekt prirástol k srdcu a už vtedy sme si s tvorcami nezáväzne povedali, že akýmkoľvek spôsobom môžem byť nápomocný, tak vždy rád pomôžem. Tento rok to bude trošku iné, keďže kvôli opatreniam mnoho hostí nebude môcť prísť do štúdia. A ako hovorí známe príslovie „keď nemôže ísť Mohamed k hore, tak musí ísť hora k Mohamedovi“, tento rok som dostal dôležitú úlohu v teréne. Počas večera navštívim mnohých našich vzácnych hostí, s ktorými sa budem rozprávať a zbierať finančné dary, ktoré podporia Kvapku nádeje,“ objasňuje svoju úlohu počas večera herec Juraj Bača.

Prispieť do zbierky Nadácie Kvapky nádeje budú môcť počas charitatívneho galavečera aj diváci RTVS, a to formou ľubovoľnej SMS zaslanej na číslo 830 zo siete všetkých slovenských operátorov. Cena darcovskej SMS je 3 EUR.