24. 11. 2020

Zomrel Kambuzia Partovi

Zomrel Kambuzia Partovi 


Na nákazu koronavírusom zomrel v utorok iránsky filmový režisér Kambuzia Partovi - napísal scenár jediného iránskeho filmu, ktorý získal hlavnú cenu Zlatý lev na prestížnom festivale v Benátkach. Správu o úmrtí oznámila filmová spoločnosť islamskej republiky, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Partovi, jeden z "najvplyvnejších filmárov iránskej kinematografie pre deti", zomrel v teheránskej nemocnici Dej vo veku 64 rokov. Uviedla to filmová spoločnosť Fárábího nadácia v kondolenčnej správe na svojej webovej stránke.
Umelec sa narodil v meste Rašt na severe Iránu. Svoju režisérsku kariéru začal v 80. rokoch 20. storočia filmom Máhí (Ryba) a rýchlo sa stal dôležitou osobnosťou v iránskej kinematografii pre deti - ale neobmedzoval sa iba na tento žáner.
Partovi spolupracoval ako scenárista s niekoľkými najznámejšími iránskymi filmármi vrátane Abbása Kiarostamího, Džafara Panáhího a Madžída Madžídího.
Na filmovom festivale Fajr (Fadžr) v Teheráne získal ako scenárista štyri ceny, najviac spomedzi svojich kolegov.
Takisto bol spoluautorom scenára Madžídího výpravného filmu "Muhammad" z roku 2015, najdrahšieho v dejinách iránskej kinematografie.
Životopisný film, ktorý zachytáva detstvo moslimského proroka Mohameda, skritizoval najvyšší duchovný v Saudskej Arábii - regionálnom rivalovi Iránu - ako "nepriateľský čin" a "skresľovanie islamu".
V roku 2000 sa Partovi stal spolutvorcom scenára k filmu "Kruh", ktorý sa zaoberá ťažkosťami, akým čelia iránske ženy. Bol to prvý a zatiaľ jediný iránsky film ocenený Zlatým levom na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.
Partoviho neskorší film "Cafe Transit" bol vybratý ako reprezentant Iránu na Oscaroch v roku 2007. Film rozpráva príbeh vdovy, ktorá sa vzoprie tradíciám a rozhodne sa prevádzkovať manželovu reštauráciu pre vodičov nákladných áut.
V roku 2014 Panáhí a Partovi získali na Berlínskom filmovom festivale cenu Strieborný medveď za najlepší scenár k filmu Pardé (Zatiahnutý záves), ktorý vznikol tajne ako vzdor proti zákazu teheránskych úradov tvoriť filmy.
Partovi nie je prvý iránsky filmár, ktorý zomrel na nákazu novým koronavírusom.
Iránske médiá v auguste informovali, že ochoreniu COVID-19 podľahol aj uznávaný filmový tvorca Chosrow Sínáí.
Irán je v pandémii najhoršie zasiahnutou krajinou Blízkeho východu. Oficiálne zaznamenal celkovo 45.738 úmrtí a 880.542 prípadov nákazy, hoci niektorí predstavitelia vrátane tých na ministerstve zdravotníctva vyjadrili obavy, že skutočný počet obetí je zrejme vyšší.
Vedenie v Teheráne v sobotu oznámilo, že v polovici miest po celej krajine na dva týždne zatvorilo prevádzky, ktoré nie sú nevyhnutné pre život, a zaviedlo aj obmedzenia pohybu ľudí. Snaží sa tak zastaviť šírenie nákazy koronavírusom.


Copyright © TASR 2020