25. 11. 2020

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Pre komplikácie spojené s pandémiou koronavírusu ministri odsúhlasili, aby sa niektoré úlohy Ministerstva kultúry SR presunuli na budúci rok. Vláda na dnešnom stretnutí schválila, aby sa do jej plánu legislatívnych úloh na rok 2021 presunul Návrh zákona o audiovizuálnych mediálnych službách či návrh novely autorského zákona. Odsúhlasila tiež, aby sa do nového roka presunul aj návrh zákona o reforme umeleckých fondov a návrh o podmienkach vývozu a dovozu predmetov kultúrnej hodnoty.

Ako poukázalo Ministerstvo kultúry SR, ktoré návrh na zrušenie zadaní v Pláne legislatívnych úloh vlády SR na mesiace september až december 2020 predložilo, hlavným dôvodom je pretrvávajúca pandémia COVID-19. Komplikácie s ňou spojené totiž narušili proces prípravy novely zákonov vo viacerých rovinách. Týka sa to návrhu zákona o vývoze a dovoze predmetov kultúrnej hodnoty, autorského zákona aj zákona o audiovizuálnych mediálnych službách. Ministerstvo chcelo do svojich pravidiel začleniť aj usmernenia Európskej komisie či Európskeho parlamentu. Avšak, tie sa podľa ministerstva omeškali.

V prípade presunu zákona o reforme umeleckých fondov ministerstvo podotklo, že ide o rozhodnutie, ktoré ovplyvnilo prijatie viacerých zákonov, reagujúcich na problémy v kultúre, spojené s pandémiou. Vplyv mal na tom aj záujem umeleckej obce zapojiť sa do širšej diskusie k tejto reforme.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.