26. 11. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Novým projektom videí s čítaním slovenských povestí a rozprávok s názvom Z príbehu do príbehu reaguje Matica slovenská (MS) na pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19, pre ktorú sú obmedzené aj jej kultúrno-osvetové aktivity v regiónoch. Ustanovizeň považuje podľa jej hovorkyne Veroniky Grznárovej za dôležité, aby deti nestrácali kontakt so slovenskou literatúrou a dejinami.
"Osobné čítanie slovenských povestí a rozprávok s deťmi sme preniesli do on-line priestoru, aby sme udržali vzťah najmladších generácií s knihami. Využívame na to knižné tituly z Vydavateľstva MS, keďže vo vydávaní národných povestí má MS silné postavenie," priblížil zámer projektu podpredseda MS Marek Nemec.
Ako podpredseda pre slovenské zahraničie a jazykovo zmiešané územia a predseda Mladej Matice zdôraznil, že videá sú určené aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí. "Slovenská literatúra predstavuje jedno z najdôležitejších spojív medzi krajanmi a Slovenskom. Preto pokračujeme v overených metódach našej ustanovizne, ktorá má od svojho vzniku živé kontakty so slovenským zahraničím a dlhodobo podporuje matičnými knihami národné povedomie Slovákov a Sloveniek v zahraničí," doplnil Nemec.
V prvom zverejnenom videu na oficiálnom YouTube profile TV Matica si záujemcovia vypočujú povesť z knihy Slovenské povesti I. od Jozefa Cígera Hronského. "Druhé zverejnené video prináša povesť z nového matičného titulu Povesti a príbehy karpatských Rusínov od autorov Petra Vrlíka a Petra Mišáka, ktorý sa zaradil do knižnej série Povesťová mapa Slovenska. Aktuálne sú v procese tvorby aj ďalšie videá. Prvé on-line čítanie sa uskutočnilo v unikátnych priestoroch Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši," dodala Grznárová.

              

Adventné koncerty v Liptovskom Mikuláši bude počas štyroch nadchádzajúcich nedieľ o 16.00 h vysielať mestská televízia. Prvá adventná nedeľa bude patriť slovenskej kapele Nebeská muzika. Koncert budú nahrávať v Kostole sv. Mikuláša bez účasti verejnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
"Zoskupenie, ktoré prezentuje autentickú ľudovú hudbu, je zapísané ako terchovská muzika do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Koncert s názvom Poklady z kraja Jánošíka predstavujú interpretáciu vybraných starých terchovských a oravských kolied v ich autentickej podobe, iným zase vtlačia originálnu autorskú pečať," priblížila hovorkyňa.
Dramaturgia koncertu mapuje piesňami obdobie od adventu po sviatok Troch kráľov. "Vystúpenie bude prepletené sprievodným slovom, ľudovou poéziou a úryvkami betlehemskej hry," poznamenala šéfka mestskej kultúry Dana Guráňová.
Druhý adventný koncert v podaní rodiny Janoštínovcov zo Zuberca odvysielajú 6. decembra. Tretiu adventnú nedeľu oživia umelci Metod Rakár, Martin Socháň či Anna Droppová, ktorí nahrajú koncert v evanjelickom kostole. Kvarteto koncertov zavŕšia 20. decembra Pavel Bogacz, Karolína Zívalíková a Vladimír Ondrejčák, ktorí sa vystúpia pred kamerami z Kostola sv. Petra z Alkantary v Okoličnom.
Hovorkyňa mesta zdôraznila, že samospráva robí všetko pre to, aby obyvatelia neprišli o vianočnú atmosféru a aby obmedzenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu pociťovali čo najmenej. "Ide síce o logisticky náročnejšiu prípravu a realizáciu, keďže treba manažovať nielen umelcov, ale aj nahrávanie či technické zabezpečenie pre kvalitu obrazu i zvuku, no dôležitý je zámer. Veríme, že adventné koncerty takouto formou oslovia aj tých ľudí, ktorí sa na nich predtým nezúčastňovali, a tí, pre ktorých boli pravidelnou súčasťou prežívania adventu, si ich tento rok nenechajú ujsť ani v novej forme a vpustia ich do svojich príbytkov," dodala.
Liptovskomikulášania si koncerty budú môcť pozrieť aj na mestskej stránke na sociálnej sieti.




Copyright © TASR 2020