19. 9. 2023

Festival Serial Killer

Festival Serial Killer





Na fínsku televíznu tvorbu sa tento rok zameria festival Serial Killer, ktorý potrvá od 19. do 24. septembra. Do Brna prídu tri desiatky fínskych tvorcov aj ďalší zahraniční hostia a osobnosti českého televízneho trhu. Diváci sa môžu tešiť na projekcie 40 titulov, vrátane súťaže seriálov zo strednej a východnej Európy, tento rok prvýkrát za účasti Slovenska zastúpeného komédiou Víťaz v réžii Jána Hřebejka z distribúcie SkyShowtime. Festival zaháji nový komediálny seriál Primy o náleze debny kokaínu v jednom českom supermarkete Banáni, oznámili usporiadatelia.


Na programe sú aj ďalšie české premiéry. Festival uvedie napríklad adaptáciu belgického komediálneho seriálu Zmysel pre tumor z produkcie Českej televízie. Svojich prvých divákov bude mať v Brne aj nová miniséria od Voyo mapujúca zločiny, chytenie a usvedčenie vrahov normalizačného Československa s názvom Metoda Markovič: Hojer.


Fínsku produkciu zastupuje napríklad satirický horor Bojovníci z úradu práce alebo komédia Savela z prostredia začínajúcich raperov na helsinskom sídlisku. \"Domnievam sa, že s české publikum s tým fínskym spája prekvapivo veľa, ale v prvom rade je to zmysel pre čierny humor,\" uviedla riaditeľka festivalu Kamila Zlatušková.

Sekciu nazvanú Mladí a nepokojní venovali usporiadatelia trendu seriálov pre mladých, ktorých však lákajú aj ďalšie generácie. V ponuke sú napríklad dánsky Nordland 99 alebo nórske Kids In Crime. „Ich tvorcovia, ktorí vyrástli v 90. rokoch, sa v nich vracia do mladosti a rozprávajú ho dnešnými očami. Výsledkom je neskutočne zábavná jazda – hutné vrstvy popkultúrnych inšpirácií tu pomohli vytvoriť nové svety, ktoré pohltia násťročných aj tých, ktorí už v deväťdesiatych rokoch mali občianku," povedala dramaturgyňa Táňa Zabloudilová.

Súčasťou festivalu je konferencia pre televíznych profesionálov. Vystúpi na 50 prednášajúcich z radov vysielateľov i tvorcov. Držiteľom ceny Progressive Killer pre významnú televíznu osobnosť zo strednej a východnej Európy sa stane producent a odvolaný riaditeľ slovenského audiovizuálneho fondu Petr Badač. \"Som rád, že festival sa nezameriava len na oceňovanie tvorcov, ale dáva tiež priestor kreatívnym producentom alebo predstaviteľom inštitúcií, ktorí sú pre audiovizuálne prostredie tiež dôležití,\" uviedol Badač.

Uzavretie kina Scala a Divadla Bolka Polívky znamenalo pre organizátorov nutnosť nájsť alternatívne priestory. Festival sa tak tento rok koná v Divadle na Orlí, klube Prvé poschodie, kine CIT, Tržnici na Kapustovom trhu, Cabaret des Péchés alebo v nových priestoroch rekonštruovaného Televízneho inštitútu. Festival tradične ponúkne aj sprievodný program v uliciach Brna.




Zdroj: ČTK