21. 9. 2023

Volebný maratón na TV Markíza

 Volebný maratón na TV Markíza

Od piatka, 22. septembra 2023, odštartuje TV Markíza sériu predvolebných diskusných relácií, v ktorých postupne dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov.


Slovensko čakajú v sobotu, 30. septembra 2023, predčasné parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o ďalšom smerovaní krajiny v najbližších rokoch. Televízia Markíza bude túto kľúčovú politickú udalosť roka podrobne mapovať vo svojich spravodajských a publicistických reláciách, samozrejmosťou bude aj mimoriadne volebné štúdio s atraktívnymi hosťami, či predvolebné aj povolebné diskusné špeciály so zástupcami kandidujúcich politických subjektov.

V piatok, 22. septembra 2023, odštartuje séria piatich veľkých predvolebných diskusných relácií, v ktorých postupne dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov. Tri budú na obrazovkách TV Markíza odvysielané v popoludňajšom čase o 13:00 hod. a dve finálové s preferenčne najsilnejšími stranami v prime-time o 20:45 hod.

"Kladieme dôraz na to, aby sa rôzne politické názory dostali k divákom rovnomerne a aby každá politická strana dostala príležitosť na diskusiu. Do jednotlivých relácií budú rozdelené podľa transparentného kľúča, a to podľa priemeru posledných prieskumov volebných preferencií najrenomovanejších agentúr Focus a AKO k 20. septembru 2023, ktorý nám schválila Rada pre mediálne služby. Zástupca každého kandidujúceho subjektu bude mať rovnaký čas diskutovať na najdôležitejšie témy, ako aj predstaviť svoj volebný program," vysvetlil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.


Plán vysielania predvolebných diskusných relácií na obrazovkách TV Markíza:

  1. Piatok 22. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Martin Prôčka

·         Spravodlivosť

·         Karma

·         Princíp

·         Vlastenecký blok (VB)

·         Slovenské hnutie obrody (SHO)

·         Spoločne občania Slovenska (SOS)

 

  1. Sobota 23. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Gabriela Kajtárová

·         Pirátska strana - Slovensko (Piráti)

·         Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS)

·         Komunistická strana Slovenska (KSS)

·         MySlovensko

·         Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota (Srdce-SNJ)        

  1. Nedeľa 24. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Demokrati

·         Szövetség - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny

·         Modrí, Most - Híd

·         Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS)

·         Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana

  1. Pondelok 25. 9. 2023 o 20:45 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Republika

·         Slovenská národná strana (SNS)

·         Sloboda a Solidarita (SaS)

·         Kresťanskodemokratické hnutie  (KDH)

·         Sme rodina

  1. Utorok 26. 9. 2023 o 20:45 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Smer - sociálna demokracia (Smer-SD)

·         Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD)

·         Progresívne Slovensko (PS)

·         Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek a Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí

Predvolebné diskusie budú naživo vysielané aj na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk a ich záznamy budú následne k dispozícii vo videoarchíve, na Voyo a na oficiálnom YouTube kanáli TV Markíza.

V sobotu, 30. septembra 2023, so začiatkom o 21:45 hod., sa na obrazovkách TV Markíza začne priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Voľby 2023 - Volebná noc. "Bezprostredne po zatvorení volebných miestností prinesieme výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry Focus, ktorý divákom naznačí ako voľby dopadli. Zároveň budeme počas volebnej noci prezentovať priebežné výsledky z údajov štatistického úradu. Naše redaktorky a redaktori sa budú naživo hlásiť z volebných centrál všetkých relevantných kandidujúcich subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu, s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami," priblížil Krejča.

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič v štúdiu privítajú politického komentátora Mariána Leška a sociológa, riaditeľa agentúry Focus Martina Slosiarika, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať priebežné výsledky predčasných parlamentných volieb. Výsledky exkluzívneho exit pollu diváčkam a divákom odprezentuje moderátor Viktor Vincze, ktorý tiež sprostredkuje aktuálne informácie a názory zo sveta sociálnych sietí.

Špeciálne volebné vysielanie bude na TV Markíza pokračovať aj v nedeľu, 1. októbra 2023, kedy so začiatkom o 09:55 hod. pod názvom Voľby 2023 - Víťazi volieb prinesieme prvú povolebnú diskusiu s lídrami všetkých politických subjektov, ktoré sa dostali do parlamentu. Moderátormi budú aj v tomto prípade Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič. Výsledky volieb budú ústrednou témou aj v klasickej relácii Na telo s Michalom Kovačičom o 13:00 hod.

Volebné dianie bude TV Markíza podrobne mapovať aj vo svojich štandardných spravodajských a publicistických reláciách, pričom Televízne noviny prinesú tiež úplne posledný prieskum preferencií pred volebným moratóriom. Komplexné informácie a výsledky sprostredkuje aj spravodajský portál TVNOVINY.sk.

TV Markíza sa téme volieb intenzívne venuje už niekoľko týždňov, atmosféru pred voľbami monitorovali naše redaktorky a redaktori, ktorí sa hlásili zo všetkých krajov na Slovensku. Ľudia sa pri nich mohli pristaviť a politikom odkázať, čo si o nich myslia a čo od nich očakávajú. Redaktorka Martina Töröková zas v sérii reportáží priblížila zákulisie všetkých kandidujúcich subjektov.

Od začiatku augusta 2023 prebieha tiež celospoločenská kampaň s názvom Nerozhoduj za mňa, ktorú TV Markíza rozbehla v spolupráci s lifestylovým portálom pre mladých Refresher.sk. Jej cieľovou skupinou sú najmladší voliči, najmä prvovoliči a druhovoliči vo veku od 18 do 25 rokov, a Slováci žijúci v zahraničí.