18. 9. 2023

Ocenenie Cinematiku za najlepší európsky film putuje do Fínska za Karaoke Blues

Ocenenie Cinematiku za najlepší európsky film

 Piešťanský Cinematik ponúkne počas šiestich dní takmer sto filmov z 26  krajín sveta | TRNAVSKÝ HLAS

 putuje do Fínska za Karaoke Blues 

 

Fínsky film Karaoke Blues režiséra režiséra Aki Kaurismäkiho získal najvyššie ocenenie v súťaži o najlepší európsky celovečerný film uplynulého roka na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorý sa v nedeľu skončil v Piešťanoch. O udelení ocenenia Meeting Point Europe práve tomuto filmu rozhodla odborná porota, ktorú tvorilo 14 filmových kritikov združených vo federácii FIPRESCI. Cenu divákov na 18. ročníku Cinematiku získal juhokórejský koprodukčný film Minulé životy režisérky Celline Song.

V druhej hlavnej súťaži, v ktorej sa o víťazstvo uchádzajú výlučne slovenskí dokumentaristi, dominovala Soňa G. Lutherová s titulom Šťastný človek, ktorý mal v Piešťanoch svoju slovenskú premiéru. Predseda poroty Joshua Jádi odovzdal aj špeciálnu Cenu poroty, ktorú získala režisérka Paula Maľárová za mimoriadne dokumentárne dielo Územie fantázie. „Porota oceňuje, že film upozorňuje na to, ako veľmi je téma vojny a militarizmu prítomná v každodenných situáciách nášho života,“ zdôvodnili porotcovia svoje rozhodnutie. Cenu primátora mesta Piešťany získal režisér Ľubomír Ján Slivka za dokumentárny titul Andy Warhol – Americký sen. Dokumentárny film o živote a diele jedného z najväčších svetových umelcov s koreňmi vo východoslovenskej dedine Miková.

Organizátori medzinárodného filmového festivalu Cinematik ďalej informovali, že jeho 18. ročník zaznamenal divácke rekordy, takmer 100 celovečerných a krátkometrážnych filmov premietali často vo vypredaných kinosálach.

 Zdroj: SITA