21. 9. 2023

RTVS už tento piatok prinesie 10. sériu vedomostnej šou Čo ja viem a nové časti cestopisu Cestou necestou


RTVS už tento piatok prinesie 10. sériu vedomostnej šou 


Čo ja viem a nové časti cestopisu Cestou necestou


RTVS si pre svojich divákov na túto jeseň pripravila veľa nových programov a relácií. Už tento piatok uvedie na Jednotke jubilejnú desiatu sériu vedomostnej šou Čo ja viem a deviatu sezónu obľúbeného gastronomického seriálu z dielne Tibora Pataya Cestou necestou.

RTVS uvádza, netradične v jesennom období, jubilejnú 10. sériu vedomostnej šou Čo ja viem. Tú uvidia diváci od 15. septembra každý piatok o 20.30 h. Moderátor Marcel Merčiak opäť privíta v horúcich kreslách známe tváre a svoje vedomosti si otestujú aj vysokoškolskí študenti v publiku. V 10. sérii čaká na divákov tornádo vedomostí, šokujúcich informácií a veľa zábavy tromi vtipnými osobnosťami v štúdiu plnom študentov. V prvej epizóde si svoje vedomosti so študentami v štúdiu preveria hudobník Marián Čekovský, herečka Zuzana Kubovčíková Šebová a herec štefan Martinovič. Zasúťažiť si opäť budú môcť aj diváci doma pri televíznych obrazovkách prostredníctvom aplikácie, ktorá je dostupná zdarma v App Store či Google play.

Na svoje si v piatok piatok, 15. septembra o 22.10 na Jednotke prídu aj fanúšikovia obľúbeného gastronomického cestopisu Cestou necestou. Nová premiérová séria bude plná výnimočných chutí, inšpiratívnych príbehov našich krajanov a krásnych zákutí sveta. V už deviatej sezóne sa štáb dostal na doteraz najvzdialenejšie časti sveta, ale nezabudne aj na tie blízke, ktoré sú dobre známe. Divákov zavedie na Sunshine Coast v Austrálii, ďalej cez Palau, Tahiti až na Hawai a do San Francisca. Štáb navštívi našincov na Madeire, Kapverdoch, vo Francúzsku a cez Nemecko sa presunie až do chorvátskeho Splitu. V receptoch sa v tejto sezóne bude pripravovať množstvo rýb i mäsa, ale aj rôzne jedlé listy, či polievka z netopiera! Každý piatok večer diváci spoznajú nielen nové gastronomické špeciality, ale prostredníctvom relácie sa dostanú na nové miesta plné zaujímavostí.

V prvej časti s názvom Nikaragua diváci spoznajú Veroniku, ktorá ich bude sprevádzať touto krajinou ležiacou v centrálnej časti Stredoamerickej šije patriacej do tropického pásma. Nachádzajú sa tu výrazné jazerá, aktívne sopky, rozsiahle pláže a od roku 1939 tu panuje aj náboženská sloboda. Najväčším zdrojom ekonomického príjmu je turizmus a najobľúbenejším cieľom turistov je mesto Granada, postavené v koloniálnom štýle. Nikaragujskej kultúre vo všeobecnosti dominuje zmes prvkov španielskeho a indiánskeho vplyvu. Krajina fascinovala aj režiséra Tibora Pataya, ktorý s kamerou prešiel cez 100 krajín sveta. „Ľuďom tu stačí súlad s prírodou a úsmev" jednou vetou charakterizoval Nikaraguu režisér.

Veronika je dievča z Bratislavy, ktoré po rokoch práce vo veľkom korporáte odišla do Nikaraguy, aby tu spomalila a našla novú rodinu i vlastný vnútorný pokoj. Spolu s ňou diváci objavia čaro tejto vzdialenej krajiny, spoznajú tradičné nikaragujské raňajky „gallo pinto", získajú recept na typické ceviche a objavia tajomstvá prípravy príprave toho pravého kakaa.