19. 9. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Moskovský súd v utorok zamietol odvolanie amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ). Novinár tak zostane vo väzbe až do 30. novembra v súlade s pôvodným rozhodnutím súdu. Informuje o tom stanica CNN s odvolaním sa na ruské médiá, píše TASR.
Súd v Moskve predĺžil Gerschkovichovi väzbu už dvakrát – v máji a v auguste – zakaždým o tri mesiace. Novinár sa v tejto veci prvýkrát odvolal v máji, súd mu však vtedy odvolanie taktiež zamietol.
V súvislosti s utorkovým verdiktom moskovského súdu veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová, ktorá bola na pojednávaní prítomná, uviedla, že Gerschkovich "si uvedomuje závažnosť situácie, zostáva však pozoruhodne silný".
"Evan vždy rád diskutuje o aktuálnom dianí," povedala veľvyslankyňa s tým, že vedel aj o tom, ako jeho rodičia minulý týždeň požiadali OSN, aby jeho záležitosť riešila na Valnom zhromaždení. Veľvyslankyňa v tejto súvislosti zdôraznila, že obvinenia proti Gershkovichovi sú nepodložené.
Tohto 31-ročného novinára zatkli koncom marca v Jekaterinburgu a neskôr ho obvinili zo špionáže. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení, píše agentúra AP. Novinár môže v prípade odsúdenia skončiť v ruskom väzení až na 20 rokov.
Gershkovich je prvým americkým novinárom zatknutým a obvineným zo špionáže v Rusku od konca studenej vojny. Došlo k tomu po výraznom zhoršení rusko-amerických vzťahov súvisiacom s konfliktom na Ukrajine.

 

Copyright  © TASR 2023

 


Všetci používatelia platformy X, predtým známej ako Twitter, budú pravdepodobne musieť zaplatiť za prístup k nej. Ako referuje spravodajský web BBC, miliardár a majiteľ sociálnej siete Elon Musk to povedal počas rozhovoru s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.
Musk je presvedčený, že platený prístup je jediný spôsob, ako čeliť robotom. „Prechádzame na malú mesačnú platbu za používanie platformy,“ povedal predseda predstavenstva spoločností Tesla a SpaceX.
Podľa Muska spoločnosť momentálne hľadá lacnejšie možnosti pre používateľov. „V skutočnosti prídeme s nižšou úrovňou cien... Je to na dlhšiu diskusiu, ale podľa mňa je to skutočne jediná obrana proti obrovským armádam botov,“ dodal Musk.
Momentálne nie je jasné, či to bol len nečakaný komentár alebo predzvesť ďalších plánov, ktoré zatiaľ neboli oznámené. Spoločnosť zatiaľ Muskovo vyjadrenie nekomentovala.





Hnutie Progresívne Slovensko (PS) je najvyhľadávanejším politickým subjektom slovenského Googlu za uplynulý týždeň. Zobrazilo sa v 36 percentách vyhľadávaní. Za ním nasleduje strana Smer-SD s 32 percentami vyhľadávaní a tretím najvyhľadávanejším je s väčším odstupom hnutie OĽaNO (14%). Ako informovala spoločnosť Google, Slováci si googlili aj hnutie Republika (10%) a Kresťanskodemokratické hnutie (8%).
Najvyhľadávanejším politikom na slovenskom Googli je za uplynulý týždeň líder strany Smer-SD Robert Fico, ktorému patrí 40 percent vyhľadávaní. Druhým najvyhľadávanejším menom spomedzi politikov je predseda PS Michal Šimečka s 28 percentami vyhľadávaní. Slováci si googlili aj lídra strany Sme rodina Borisa Kollára (13%), predsedu Hlasu Petra Pellegriniho (11%) a lídra hnutia Republika Milana Uhríka (8%).

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.