23. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Francúzska polícia v meste La Rochelle dnes zadržala muža podozrivého z vyhrážania sa sťatím šéfredaktorovi satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda.
Tlačová agentúra Sipa oznámila, že 43-ročného muža zadržali a bude vypočúvaný po tom, ako prokuratúra začala vyšetrovať hrozbu adresovanú šéfredaktorovi časopisu, ktorá sa objavila na internetovom fóre.
Týždenník Charlie Hebdo zverejnil v stredu kontroverzné karikatúry a vyvolal obavy, že francúzske záujmy vo svete budú čeliť násilným protestom podobne ako Američania po zverejnení antiislamského filmu americkej výroby na internete.
 
Americké ministerstvo zahraničných vecí ostro kritizovalo televíziu CNN za to, že napriek námietkam rodiny informovalo o denníku veľvyslanca USA Christophera Stevensa po jeho smrti pri útoku na konzulát v Líbyi.

Hovorca ministerstva Philippe Reines uviedol, že novinári CNN vzali osobný denník Stevensa z miesta, kde ho 11. septembra zabili spolu s troma ďalšími Američanmi, a použili ho v spravodajstve o prípade napriek výslovným želaniam jeho príbuzných.
"Koho prvým inštinktom je vziať z miesta činu denník muža zabitého spolu s troma ďalšími Američanmi slúžiacimi našej krajine, prečítať ho, prepísať ho, rozposlať e-mailom po redakcii, aby si ho prečítali iní, a až keď je zvedavosť úplne uspokojená, myslieť na telefonát rodine alebo upovedomenie úradov?" napísal Reines v sobotňajšom vyhlásení.
CNN v reakcii uviedla, že o existencii denníka spočiatku neinformovala z úcty k rodine veľvyslanca. Napokon však dospela k záveru, že denník sa zmieňuje o veciach, ktoré si vyžadujú, aby sa o nich úplne informovalo.
"Myslíme si, že verejnosť mala právo vedieť o tom, čo sa CNN dozvedela z rôznych zdrojov o obavách a varovaniach pred teroristickou hrozbou pred útokom v Benghází, ktoré teraz vyvolávajú otázky, prečo neurobilo ministerstvo zahraničných vecí viac na ochranu veľvyslanca Stevensa a ďalšieho amerického personálu," uvádza sa v písomnom stanovisku, ktoré televízia zaslala agentúre Reuters.
Denník sa podľa CNN našiel na dlážke v areáli konzulátu, ktorý bol "z veľkej časti nezabezpečený". Obsahoval sedem rukou popísaných strán s informáciami o situácii v Líbyi, ktoré si televízia overovala u iných zdrojov.
Reines konštatoval, že pracovníci CNN sa príbuzných Stevensa v telefonátoch niekoľkokrát pýtali, či môžu informovať o obsahu denníka, na čo im opakovane povedali, že zápisník chce najskôr vidieť rodina.

Copyright © TASR 2012