24. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzske orgány v nedeľu obvinili z teroristickej činnosti 18-ročného muža vyhrážajúceho sa prostredníctvom siete Facebook redakcii časopisu Charlie Hebdo, ktorý minulý týždeň pobúril moslimov karikatúrami proroka Mohameda. Podľa nemenovaného zdroja z prostredia francúzskeho súdnictva mladíka ešte v stredu zadržala polícia v meste Toulon na juhu krajiny. Urobila tak na základe udania blízkej osoby, ktorú znepokojoval jeho radikalizmus.
Zadržaný muž nedávno prestal chodiť do školy a údajne začal navštevovať bližšie nešpecifikovaný náboženský kurz. Polícia v jeho byte našla viacero nožov a potvrdila, že bol pôvodcom hrozieb namierených proti satirickému týždenníku. Vyšetrovatelia mladíka umiestnili do vyšetrovacej väzby a obvinili ho zo "spolčovania sa so zločincami napojenými na teroristickú organizáciu", uviedol zdroj. Polícia medzitým prepustila iného muža, ktorého v sobotu zadržala v meste La Rochelle na západe Francúzska po tom, ako údajne prostredníctvom internetu vyzýval na zavraždenie šéfredaktora Charlie Hebdo Stéphana Charbonniera.
Týždenník Charlie Hebdo zverejnil štyri karikatúry Mohameda, z čoho dve ho zobrazujú nahého. Časopis ich publikoval v kontexte terajších násilných protestov v islamskom svete proti americkému filmu zosmiešňujúcemu islam.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Štyria novinári boli zabití počas posledného týždňa v dvoch oddelených útokov v somálskom hlavnom meste Mogadišo.
"Odsudzujeme násilné útoky proti somálskym novinárov  „ , povedal výkonný riaditeľ IPI Alison Bethel McKenzie. "Somálska vláda je zodpovedná za ochranu novinárov. V súčasnej dobe tak neurobí, a to je neprijateľné. "
Traja novinári boli zabití, keď sa dvaja samovražední atentátnici vyhodili sa v kaviarni s názvom Village, alebo "Hooyooyinka". Išlo  o vedúceho spravodajstva v somálskej národnej televízie, producenta somálskej národnej televízie  a šéfa Radio Hamar.

Sedem iných novinárov boli údajne zranených, z toho štyria zostávajú v kritickom stave.
V samostatnom útoku, bol zastrelený Hasan Júsuf Adsuge neznámymi útočníkmi . Pracoval pre Radio Maanta.

Zdroj : IPI






Jana Hlaváčová a Jaromír Meduna sú laureátmi Cien Františka Filipovského 2012 za najlepší ženský a mužský herecký výkon v dabingu. Prestížne ocenenia sa udeľovali v sobotu v Přelouči, rodisku slávneho českého herca, ktorého meno nesú predmetné ceny.Kým Jana Hlaváčová získala cenu za postavu Séraphine v rovnomennom filme, Jaromíra Medunu ocenili za úlohu Roberta Maxwella v snímke Maxwell.Cenu za celoživotný prínos v oblasti dabingu udelili v tomto roku Ivanke Devátej a Ladislavovi Mrkvičkovi a podobné ocenenie Filmového a televízneho zväzu FITES patrí aj režisérovi Elmarovi Klossovi.Osobitná cena Františka Filipovského za mimoriadne dabingové spracovanie animovaných a detských filmov patrí v tomto roku tvorcom českej verzie Oscarom ocenenej animovanej snímky režiséra Goreho Verbinského Rango v preklade Petra Putnu.
Cenu divákov za najlepší výkon v dabingu získal David Novotný, ktorý prepožičal hlas postave Barneyho Stinsona v seriáli Ako som spoznal vašu mamu.
Informácie priniesli české elektronické médiá, ako aj internetové portály.


Tisíce gréckych novinárov vstúpili dnes do 24-hodinového štrajku kvôli znižovaniu platov a reformám v pracovno-právnej oblasti. Spravodajstvo chýba v televíznom a rozhlasovom vysielaní a v krajine v utorok nevyjdú noviny, informovala agentúra AP.
Novinári protestujú proti vydavateľom, ktorí sa rozhodli nepodpísať kolektívnu zmluvu so svojimi zamestnancami, uviedli odborové zväzy.
Na stredu ohlásili najväčšie grécke odborové organizácie celonárodný štrajk. Očakáva sa, že kvôli nemu zavrú školy, prerušia poskytovanie zdravotníckych služieb, ako aj vlakovú a trajektovú dopravu.
Grécka vláda je v štádiu vyjednávaní s medzinárodnými veriteľmi - Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom - o novom balíku úsporných opatrení v hodnote 11,5 miliardy eur. Tie okrem znižovania miezd a dôchodkov zahŕňajú i zvýšenie vekovej hranice odchodu do dôchodku zo 65 na 67 rokov.
Škrty by mali Grécku zabezpečiť ďalšiu časť medzinárodnej finančnej pomoci vo výške 31,5 miliardy eur. Bez nej by Grécko nebolo schopné splácať svoj dlh, konštatuje agentúra DPA.



Odvolací súd vo švédskom Göteborgu oslobodil dnes troch mužov, obvinených z prípravy vraždy švédskeho umelca, ktorý proroka Mohameda zobrazil ako psa.
Potvrdilo sa tak rozhodnutie nižšieho švédskeho súdu. Podľa odvolacieho súdu neboli jednoznačné dôkazy, že traja muži irackého a somálskeho pôvodu plánovali vlani v septembri zavraždiť Larsa Vilksa.
Trojicu mužov, vyzbrojených nožmi, zadržali po tom, ako sa na umeleckej výstave vypytovali na Vilksa. Jeho účasť sa tam očakávala, no neprišiel.
Odvolací súd uviedol, že muži sa pripravovali na použitie násilia voči Vilksovi. Nenašiel sa však jasný dôkaz, že ho plánovali zavraždiť.
Umelec žije pod policajnou ochranou od roku 2007, keď jeho kresby vyvolali vyhrážky smrťou zo strany militantných islamistov, vysvetľuje agentúra AP.


Copyright © TASR 2012