28. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

  

Poľský prezident Bronislaw Komorowski diskutoval s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom o návrhu zákona, ktorý by mohol podľa ukrajinských médií a opozície obmedziť slobodu slova na Ukrajine. O stretnutí hláv štátov v New Yorku, kde sa zúčastňujú 67. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, dnes informovala poľská tlačová agentúra PAP.
S Janukovyčom si "vymenili názory na hrozby, ktorým čelí Ukrajina, a ktoré by mohli znamenať 'úpadok demokracie'," povedal Komorowski. Dotkol sa tým otázky možného ohrozenia slobody prejavu pripravovanými zmenami v ukrajinskej legislatíve, komentuje PAP.
Návrh zákona, ktorý mal pred októbrovými parlamentnými voľbami zakázať urážanie či ohováranie štátnych predstaviteľov a umožniť vyvodenie trestnej zodpovednosti v prípade jeho porušenia, vyvolal na Ukrajine rozsiahlu protestnú akciu novinárskej obce, so zapojením občianskej spoločnosti.
Predkladateľ, ukrajinský poslanec proprezidentskej Strany regiónov Vitalij Žuravskij, ho následne v stredu stiahol. Oznámil, že ho prepracuje, a do procesu zapojí aj mimovládne organizácie. Agentúra AP zhodnotila stiahnutie ako zriedkavé víťazstvo občianskej spoločnosti na Ukrajine.
Podľa PAP však v New Yorku Janukovyč poľskému prezidentovi povedal, že o pripravovanej právnej norme sa nebude diskutovať, a výrazne ju nezmenia. Pred verejnosťou v New Yorku však vyhlásil, že rozhodnutie o stiahnutí legislatívy Žuravskij neurobil náhodou. Údajne chce napraviť "svoju vlastnú chybu" po vypočutí si názoru prezidenta i spolustraníkov, uviedla internetová stránka Kyiv Post.
"Vždy je jednoduchšie podporiť európske integračné snahy Ukrajine, ak dodržiava demokratické štandardy," dodal Komorowski.


Investigatívny novinár Dmitrij Volkov ukrajinskej televíznej stanice 1+1 sa v stredu večer cestou domov stal terčom útoku zatiaľ neznámych páchateľov. Jeden z nich spolupracovníka televízneho magazínu Groši udrel do hlavy tak silno, že privolaní záchranári u neho diagnostikovali nielen otras mozgu, ale aj fraktúru lebky.

Informáciu zverejnila dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú službu spomínaného televízneho kanála.
Kolegovia prepadnutého žurnalistu sú presvedčení, že za útokom je práve Volkovova novinárska činnosť. Útočník mu totiž tesne pred precízne miereným úderom povedal: Do Višgorodu už viac nepocestuješ. Televízia v tejto súvislosti informovala, že Volkov skutočne pracoval aktuálne na investigatívnom materiáli o nezákonnom narábaní s pozemkami v okolí mesta Višgorod v Kyjevskej oblasti.



Španielske ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo dnes o sprísnení bezpečnostných opatrení na všetkých zastupiteľských úradoch krajiny v moslimskom svete. Súčasne varovalo všetkých krajanov v oblasti a vyzvalo ich, aby boli mimoriadne opatrní.
Dôvodom je fakt, že aktuálne číslo španielskeho satirického týždenníka El Jueves (Štvrtok) sa objavilo na trhu s karikatúrou proroka Mohameda na titulnej strane a s textom-otázkou pod ňou: Vie ktosi, ako vyzerá Mohamed?
Práve na fakt, že islam vníma akékoľvek znázornenie proroka Mohameda ako ťažký hriech, založila redakcia periodika svoj prístup k tematike. V texte sa redakcia stavia za slobodu prejavu a proti cenzúre.
Kontroverzné karikatúry proroka Mohameda zverejnil v minulom týždni aj francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorého šéfredaktorovi sa potom istý 43-ročný muž vyhrážal sťatím. Francúzska polícia ho zadržala.



Kurdská exilová televízia Roj TV, ktorá vysiela z Dánska, bude musieť na dva mesiace prerušiť prevádzku.
Príčinou je fakt, že jej materská firma Mesopotamia Broadcast nepredložila členom tamojšej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie záznamy všetkých relácií. Grémium, ktoré chcelo preskúmať, či vo vysielaní nedochádza k vyvolávaniu nenávisti, nemalo tak reálnu možnosť posúdiť programy štyroch kanálov spomínanej firmy, vyplýva zo záverov stredajšieho zasadania členov rady.
K skúmaniu problematiky došlo po januárovom odsúdení dvoch spoločností financujúcich vysielateľa na pokutu takmer 700.000 eur, a to za šírenie propagandy mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Turecká vláda požaduje už niekoľko rokov od Kodane, aby Roj TV odobrala povolenie na vysielanie.


 Copyright © TASR 2012