27. 9. 2012

RADA RTVS ONCE MORE

RADA RTVS ONCE MORE









Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika dnes priamo na rokovaní Rady RTVS podpísal dodatok k zmluve so štátom, ktorý mu umožní v budúcom roku využiť časť financií určených na investície, ktoré RTVS nestihne v roku 2012 dočerpať.
Rada RTVS však dnes prerokovala viacero doplnení v zmluve rádiotelevízie so štátom, reprezentovaným Ministerstvom kultúry SR. "To sú vlastne tri rôzne veci. Prvá vec sú doplnenia k rozhlasovej a televíznej zmluve, ktoré sa týkali vlastne len úpravy možnosti použitia prostriedkov na investície, pretože sa ukázalo, že vzhľadom na zdĺhavosť procesu verejného obstarávania, ale aj v dôsledku akoby zdržiavania toho procesu tu vo vnútri, nestíhame tie termíny, ktoré by sme mali," povedal pre TASR predseda Rady RTVS Miroslav Kollár. "Čiže vyrokovali s Ministerstvom kultúry, že použitie peňazí je možné aj v priebehu budúceho roku," doplnil.
"Druhá vec, ktorú sme zatiaľ dostali len informatívne, je pripravovaný dodatok ešte k zmluve za rok 2012, ktorý sa bude týkať programovej časti STV a tam pôjde o zmenu v dvoch - troch položkách, ktoré sa týkajú naplnenia programových zámerov pána riaditeľa vo vzťahu k decembrovému adventnému vysielaniu a seriálu, sit-comu, ktorý by mali teoreticky spustiť už ku koncu tohto roka," vysvetlil Kollár.
"Dodatok obsahuje jednak formáty, ktoré tam už boli, tam sa zmenili len technické parametre a sú tam tri nové formáty. Je tam mnou predoslaný vianočný cyklus, ktorý má dve podoby," konštatoval Mika. "Jedna je dvadsať živých ekumenických vysielaní, un-plugged koncertov na Dvojke počas adventu od pondelka do piatku. Je to veľmi ambiciózny projekt, ktorý v sebe zahŕňa kultúrny, ekumenický, regionálny, aj kvalitatívny potenciál," povedal s tým, že považuje za povinnosť verejnoprávnej televízie priniesť cez Vianoce špecifický formát, aký nie je možné vidieť v súkromných televíziách. "K tomu pripravujeme na Jednotku veľkú live - show Slovensko 2012, ktorá pripomenie rozhodujúce udalosti roku 2012 v nedeľu počas adventu," doplnil riaditeľ RTVS. Tretím novým projektom je komediálny sit - com.
"Pokiaľ ide o budúci rok, tam už avizoval (Mika, pozn. TASR), že nie je príliš veľký optimista, pokiaľ ide o zmenu zákona o koncesionárskych poplatkoch v druhom a treťom čítaní v parlamente v smere zvýšenia poplatku, tak s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k navýšeniu prostriedkov v zmluve so štátom na budúci rok," informoval predseda Rady RTVS Kollár.
"Pokiaľ sa bavíme o zmluve so štátom, tak z môjho pohľadu vyjdeme niekam takmer na dvojnásobok súčasného objemu, to znamená zo štrnástich na 20 až 25 miliónov eur," povedal s upozornením, že je to len jeho odhad a realita sa bude odvíjať od konkrétnych rokovaní medzi RTVS a rezortom kultúry.
Pri takomto zvýšení množstva prostriedkov by podľa neho bolo problematické pokračovať v súčasnom modeli zmluvy, ktorý je "príliš zväzujúci". "Rok dopredu neviete úplne presne naprecizovať všetky položky," dodal Kollár so slovami, že RTVS preto rokuje s ministerstvom o voľnejšej forme zmluvy.
"Rokujeme o tom," reagoval Mika na otázku, aké zmeny by chcel v budúcom roku v zmluve so štátom. "Cieľ je, aby to bolo opísané proporčne, nie konkrétne formátmi," doplnil.

Copyright © TASR 2012