29. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




V Somálsku zabili dvoch ďalších novinárov, jednému z nich sťali páchatelia hlavu. Celkový počet žurnalistov zabitých v krajine tak stúpol tento rok na 15. Informovali o tom dnes somálski predstavitelia.
Zväz somálskych novinárov uviedol, že jedného žurnalistu sťali vo štvrtok a druhého zastrelili ozbrojení muži dnes.
K zodpovednosti za najnovšie zabitých novinárov sa neprihlásila žiadna organizácia, ale úmrtia zapadajú do rok trvajúcej vlny útokov proti somálskym novinárom. Polícia ani súdy v hlavnom meste Mogadišo nekonajú v prípade týchto úmrtí, pretože vládne inštitúcie sú vo všeobecnosti ochromené.
Väčšina z 15 zabitých žurnalistov sa stala terčom cieleného útoku, hoci minulý týždeň zahynuli traja novinári, keď samovražedný bombový útočník odpálil výbušniny v kaviarni obľúbenej u žurnalistov a politikov.





Američan sa zastrelil v priamom televíznom prenose na konci automobilovej naháňačky v Arizone, informovala dnes agentúra DPA.
Piatkovú udalosť začala pokrývať helikoptéra televíznej stanice Fox po tom, ako prišla informácia, že neznámy muž začal strieľať na policajtov. Naháňačka s políciou na ceste pri meste Phoenix trvala viac než hodinu. Z helikoptéry ju v priamom prenose vysielali po celej krajine.
Kamera zaznamenala okamih, keď šofér zišiel z cesty a opustil vozidlo. Snažil sa predrať púštnymi kríkmi, nakoniec sa zastavil, priložil si zbraň k hlave a zastrelil sa.
Moderátor Shepard Smith sa divákom ospravedlnil. Vysielaný záznam má niekoľkosekundové meškanie, producenti mali teda dostatok času, aby tesne pred samovraždou záznam zastavili. "Všetci sa veľmi ospravedlňujeme. Toto do televízie nepatrilo," dodal Smith.

Žart amerického satirického magazínu The Onion sa zrejme "stratil v preklade" a iránska agentúra Fars uverejnila ako fakt výsledky vymysleného prieskumu, že väčšina belochov na americkom vidieku by radšej volila iránskeho prezidenta než Baracka Obamu. Informovali dnes o tom americké médiá.
Polooficiálna iránska agentúra v piatok uverejnila článok v anglickom servise tak, ako bol publikovaný v The Onion, dokonca aj s výrokmi fiktívneho obyvateľa Západnej Virgínie. Ten uviedol, že by radšej išiel na bejzbal s Mahmúdom Ahmadínežádom, pretože ten berie "národnú obranu vážne" a nenechá niekoľkých homosexuálnych demonštrantov, aby mu hovorili, ako riadiť krajinu - na rozdiel od Obamu.
Iránska verzia článku vynechala len odsek, ktorý Ahmadínežáda opisoval ako muža, čo opakovane popiera holokaust a nechal popraviť množstvo politických väzňov.
Nestalo sa prvý raz, že zahraničné médiá omylom prevzali žart z magazínu The Onion, so sídlom v Chicagu, do riadneho spravodajstva. V roku 2002 najväčší denník v Pekingu uverejnil správu, že členovia amerického Kongresu pohrozili odchodom z Washingtonu, kým sa budova nezrekonštruuje tak, aby tam bolo viac toaliet a kupola so zasúvateľnou strechou.
V magazíne si to vychutnali, že ich agentúra Fars vzala vážne. Editor Will Tracy vydal vtipné vyhlásenie, v ktorom iránsku agentúru charakterizoval ako pobočku The Onion, pôsobiacu na Blízkom východe od založenia magazínu v 80-rokoch. Iránska agentúra medzitým článok
zo svojej webovej stránky odstránila.
Copyright © TASR 2012