28. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V pilote seriálu Supergirl, ktorý pripravuje televízia CBS, si zahrajú aj americká herečka Chyler Leigh a anglický herec David Harewood. Informoval o tom portál Deadline. Projekt inšpirovaný komiksami spoločnosti DC Comics sa bude zameriavať na Supermanovu sesternicu Karu Zor-El, ktorá skrýva svoju pravú totožnosť a výnimočné schopnosti a pod menom Linda Danvers pracuje ako asistentka podnikateľky Cat Grant. Magnátku a zakladateľku spoločnosti CatCo stvárni Calista Flockhart. V úlohe dievčaťa z Kryptonu, ktoré sa napokon rozhodne stať superhrdinkou, sa objaví 26-ročná Melissa Benoist.
Tridsaťdvaročná Leigh sa predstaví v role Karinej nevlastnej sestry Alexandry „Alex“ Danvers, ktorá sa rozhodla stať lekárkou, pretože už od detstva ju fascinovali nadprirodzené schopnosti Kryptončanky. Štyridsaťdeväťročný Harewood si zahrá Hanka Henshawa. Ten vedie oddelenie, ktoré sleduje potenciálne mimozemské hrozby na planéte Zem. Vo svete DC Comics je Henshaw známy aj ako zloduch, z ktorého sa stane Cyborg Superman.
Výkonným producentom pilotu bude Greg Berlanti, ktorý so spomínanou Flockhart pracoval aj na dramatickom seriáli Bratia a sestry (2006 - 2011). Berlanti sa spolu s Ali Adler a Andrewom Kreisbergom stará aj o scenár.
Chyler Leigh West môžu diváci a diváčky poznať napríklad z filmu Bulšit (2001). Známa je aj ako doktorka Lexie Grey, ktorú v rokoch 2007 až 2012 stvárňovala v seriáli Klinika Grace (2005). Vlani sa predstavila v televíznom projekte Taxi Brooklyn (2014).
David Harewood je známy predovšetkým z televízneho projektu Homeland - Zradca (2011), v ktorom hral v rokoch 2011 až 2012 Davida Estesa. Vlani sa objavil v komediálnom seriáli Selfie (2014). Zahral si aj vo filmoch Kupec benátsky (2004), Klamstvá života (2005) alebo Krvavý diamant (2006).

Americká herečka Marg Helgenberger, známa ako Catherine Willows z televízneho hitu C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000), sa predstaví v tretej sezóne seriálu Pod kupolou (2013). Americká televízia CBS začne nové časti projektu, ktorého tvorcov inšpiroval rovnomenný román Stephena Kinga z roku 2010, vysielať vo štvrtok 25. júna. Spomínaný kanál zaradí v júni do ponuky aj druhú sezónu seriálu Extant (2014) alebo 17. sezónu reality šou Big Brother.
Päťdesiatšesťročná Marg Helgenberger účinkovala v spomínanom seriáli C.S.I.: Kriminálka Las Vegas v rokoch 2000 až 2013, za čo ju napríklad dvakrát nominovali na Zlatý glóbus. Zahrala si tiež v seriáli China Beach (1988 - 1991), vďaka čomu získala Screen Actors Guild Award, Primetime Emmy Award a nomináciu na Zlatý glóbus, ale aj v televíznom projekte Inteligencia (2014). Diváci a diváčky ju môžu poznať z filmov ako Mutant (1995), Mutant 2 (1998), Erin Brockovich (2000), V dobrej spoločnosti (2004), Mr. Brooks (2007) alebo Columbus Day (2008).

Mačetami ozbrojení útočníci vo štvrtok v hlavnom meste Bangladéša usmrtili prominentného amerického blogera bangladéšskeho pôvodu Avijita Roya, keď sa so svojou manželkou a tiež blogerkou Rafidou Ahmedovou vracal z knižného veľtrhu. Ide zatiaľ o posledný zo série útokov voči spisovateľom a blogerom snažiacim sa v tejto moslimskej krajine presadiť slobodu myslenia. Roy útok neprežil, Ahmedová je vážne zranená. K brutálnej vražde sa bezprostredne po nej prihlásila extrémistická islamistická skupina Ansarullah Bangla Team. Polícii sa v súvislosti s prípadom podarilo získať dve mačety, útočníkov však zatiaľ neidentifikovala.
Royva rodina uviedla, že islamskí radikáli sa blogerovi v posledných týždňoch viac ráz vyhrážali v súvislosti s jeho blogom "Mukto-mona" (voľná myseľ), v ktorom publikoval humanistické a racionálne myšlienky a zavrhoval náboženský extrémizmus. Nezisková organizácia so sídlom v Amerike, pre ktorú písal, vyjadrila po útoku zdesenie. "Roy bol odvážny a veľavravný obhajca rozumu, vedy a slobody vyjadrovania v krajine, kde sú takéto hodnoty silne potláčané," vyhlásila.
Blangladéš je v súčasnosti na 146. mieste zo180-miestneho rebríčka slobody tlače, ktorý každoročne vydáva organizácia Reportéri bez hraníc. V roku 2013 náboženskí extrémisti v krajine zaútočili na viacerých blogerov požadujúcich tresty smrti pre islamských lídrov za vojnové zločiny, ktoré spáchali počas bangladéšskej vojny o nezávislosť. V útokoch usmrtili blogera Ahmeda Rajiba Haidera po tom, čo organizoval takýto protest.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.