26. 2. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Staromestské noviny, ktoré dosiaľ v Bratislave vydávala mestská časť Staré Mesto, zrejme zmenia vydavateľa. Bývalé vedenie samosprávy sa totiž po minuloročných prehratých komunálnych voľbách vzdalo práva na ochrannú známku a mesačník tiež nechalo vymazať z registra periodickej tlače. Titul si potom na seba požiadalo napísať občianske združenie Korzo, kde je konateľkou bývalá starostka Tatiana Rosová. Staré Mesto však mesačník chce vydávať ďalej.
Mestská časť dostala list z Úradu priemyselného vlastníctva SR v januári. Úrad samosprávu informuje, že majiteľ ochrannej známky sa svojho práva na ňu vzdal a 5. decembra 2014 teda zanikla. Deň po tom, čo sa vlani v Starom Meste konalo ustanovujúce zasadnutie zastupiteľstva, teda 16. decembra, si dalo ochrannú známku na seba zaregistrovať občianske združenie Korzo. Podľa úradu je vec stále v konaní.
Bývalá starostka Rosová vraví, že noviny, celé tak, ako vznikli, boli súčasťou jej politiky a jej know-how. "Starosta sa tiež predtým, než nastúpil, vyjadril, že nepovažuje za potrebné, aby mestská časť mala nejaké médiá. Považovala som preto za dobré, aby tá značka dostala šancu na ďalšiu existenciu," povedala Rosová pre TASR.
Mestskú časť to podľa nej nijako neobmedzuje v tom, aby vydávala svoje noviny. "Myslím si, že každý starosta je oprávnený si na komunikáciu s verejnosťou zvoliť svoj nástroj a nevidím žiadnu nárokovateľnosť na to, aby nejaké know-how, ktoré som priniesla, nestálo mestskú časť vôbec nič," podotkla Rosová. Občianske združenie Korzo má podľa nej v úmysle noviny ďalej vydávať.
Riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun konanie Rosovej označil ako nezvládnutie volebnej porážky. "Tento krok je absolútnym zneužitím postavenia bývalej starostky," myslí si.
Hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková vysvetľuje, že mestská časť tiež zistila, že noviny sú vymazané z registra vydavateľov periodickej tlače. Obrátila sa preto na ministerstvo kultúry. "Aby nás zaevidovalo ako legitímneho vydavateľa novín. Chceme ich zachrániť, pretože sa ukazuje, že najmä starší občania si ich pýtajú späť," uviedla hovorkyňa s tým, že mestská časť plánuje ďalej vo vydávaní titulu pokračovať.
Nový starosta Radoslav Števčík však pár dní po komunálnych voľbách uviedol, že noviny určite nebudú fungovať v takej podobe ako doteraz. "Bude treba zistiť, či vôbec mestská časť potrebuje takú intenzívnu komunikáciu. Možno to bude vychádzať v nejakej obmenenej podobe alebo inej periodicite," povedal pre TASR v novembri 2014.
Mesačník vychádzal v náklade asi 25.000 výtlačkov. Posledné číslo mestská časť vydala v novembri minulého roka. V Starom Meste noviny vychádzali od decembra 2009, najprv však niesli názov Staromestský spravodaj. Po nástupe Rosovej sa pozmenil ich dizajn i názov.

Spravodajský portál týždenníka The Slovak Spectator v anglickom jazyku prichádza s novou verziou webu. Svojím používateľom ponúka nový dizajn a tiež bezplatné prijímanie informácií o aktuálnom dianí na e-mail v dennej alebo týždennej forme, informoval TASR vydavateľ The Slovak Spectator Ján Pallo.
Vydavateľstvo zmenilo prístup aj k publikovaniu správ, pri tvorbe stránky sa inšpirovalo portálom denníka SME. "Kým doteraz bolo zverejňovanie správ online ovplyvnené vo väčšej miere dátumom vydania novín, návštevník teraz nájde aktuálne informácie v reálnom čase," povedal Pallo.
Webová stránka má nové členenie do šiestich kategórií, na webe pribudli aj fotogalérie a niekoľko nových tematických rubrík. Oproti pôvodnému dizajnu došlo k zjednodušeniu štruktúry webu.

Copyright © TASR 2015