21. 5. 2015

2015 | Eurovision Song Contest

2015 | Eurovision Song Contest

Ani nepriaznivé počasie včera neodradilo vo Viedni stovky, neskôr tisícky nadšencov Eurovíznej pesničkovej súťaže, aby aj pod dáždnikmi sledovali program v tzv. Eurovision Village na Radničnom námestí rakúskej metropoly.
Popri vystúpení interpretov, ktorí budú ako nasadení reprezentovať piatich najväčších prispievateľov do Európskej vysielacej únie (EBU) v sobotňajšom finále, a prezentácii austrálskej súťažnej piesne sa tu dnešok niesol v znamení prvého rakúskeho víťaza podujatia z roku 1966. Udo Jürgens vtedy vybojoval suverénne prvenstvo v Luxemburgu so songom Merci Cherie, a to na podujatí, ktoré nieslo ešte pôvodný názov Veľká cena Eurovízie.
V mene skladateľa, aranžéra, klaviristu a speváka, ktorý zomrel na sklonku minulého roka uprostred koncertného turné, si ocenenia v podobe početných platinových a zlatých platní za predaj nosičov s nahrávkami Uda Jürgensa v Rakúsku, Nemecku i Švajčiarsku prevzal jeho syn John.
"Mám rád Viedeň a môj otec tiež miloval Viedeň. Naša rodina je neuveriteľne hrdá, že tu nájde miesto svojho posledného odpočinku," uviedol syn muža, považovaného za jedného z najväčších zabávačov a súčasne najpopulárnejších spevákov z nemecky hovoriacich krajín uplynulých desaťročí.
Jürgens jr. súčasne zdôraznil, že jeho otec bol vďačný za každý deň, keď sa stretol s milovaným publikom, ktoré sa tešilo na jeho songy, kupovalo nosičke s jeho nahrávkami a navštevovalo jeho koncerty, na ktorých robil to, čo mal najradšej - bol na scéne, hral a spieval.
Vo večerných hodinách sa Jürgensovým obdivovateľom naskytla možnosť zaspievať si jeho najväčšie hity spoločne s Andym Rühlom, ktorý ich chcel pripomenúť v čo najvernejšej podobe.


Copyright © TASR 2015