22. 5. 2015

2015 | Eurovision Song Contest

2015 | Eurovision Song Contest


Postup do najužšieho výberu jubilejného 60. ročníka piesňovej súťaže Eurovízia si v druhom semifinále, ktoré sa konalo vo štvrtok večer v rakúskej metropole Viedeň, vybojovala desiatka ďalších krajín. Do finále postúpili Azerbajdžan, Cyprus, Izrael, Čierna Hora, Lotyšsko, Litva, Nórsko, Poľsko, Slovinsko a Švédsko, informovala agentúra DPA.
Do finále, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. mája vo viedenskej Stadthalle, sa v utorkovom prvom semifinále dostali Albánsko, Arménsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Gruzínsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko a Srbsko. Na galavečeri sa k dvadsiatke finalistov pripojí hostiteľská krajina Rakúsko, päť hlavných sponzorských krajín (Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo), ako aj čestný hosť, ktorým je tohto roku Austrália.
Súťaž sa koná nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými národmi Európy po druhej svetovej vojne. Vysiela sa však aj v Austrálii, Japonsku, USA či Brazílii. Eurovíziu (Eurovision Song Contest) organizuje Európska vysielacia únia (EBU).

Copyright © TASR 2015