18. 5. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Vedenie francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, ktorého parížska redakcia sa stala v januári terčom ozbrojeného útoku, venuje finančné dary na odškodnenie rodín dvanástich obetí útoku ozbrojencov. Celkovo má ísť podľa pondelňajších informácií časopisu o sumu viac ako štyri milióny eur pochádzajúcu od 36-tisíc ľudí z viac ako 80 krajín sveta. Distribúciu peňazí chce vedenie satirického periodika dať do rúk "výboru múdrych mužov", o ktorých má rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti. Vyhnúť sa tak chce kontroverziám spojeným s obvineniami z netransparentného rozdeľovania veľkej sumy peňazí získanej v rámci celosvetovej solidarity s Charlie Hebdo. Ten sa pred útokom predával v náklade 30-tisíc výtlačkov, z prvého čísla po útoku sa predalo osem miliónov kópii. Súčasné čísla sa pohybujú na úrovni 170-tisíc a očakáva sa ustálenie na 100-tisícovej úrovni, cituje právnika časopisu agentúra AFP.
Januárová streľba v redakcii Charlie Hebdo si začiatkom januára vyžiadala životy 12 ľudí. Dvaja útočníci sa tak chceli pomstiť časopisu, ktorý tradične zverejňoval kresby urážajúce moslimských veriacich. V reakcii na útok vyšli do ulíc Paríža státisíce ľudí a západoeurópske krajiny zvýšili pohotovosť pre obavy z terorizmu. Charlie Hebdo sa pre mnohých totiž stal symbolom slobody prejavu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.