21. 5. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS UPDATE

SLOVAK MEDIA NEWS UPDATE

Výbor NRSR pre kultúru a médiá by mal hovoriť o rozhodnutí vlády neodpovedať na otázky Denníka N dnes večer. Opoziční poslanci Daniel Krajcer (nezaradený) a Jozef Viskupič (OĽaNO) zvolanie výboru na večernú hodinu kritizujú.
"Výbor bol zvolaný veľmi nekorektne. Včera v noci sme dostali mail, že sa výbor uskutoční dnes vo večerných hodinách po ukončení pléna. Doteraz nevieme, či za účasti premiéra, alebo bez nej," opísal Viskupič.
Večerné rokovanie o takej vážnej téme, ako je diskriminácia v prípade prístupu k informáciám, podľa Viskupiča nie je v poriadku. Krajcer pripomenul, že predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) pri nástupe do funkcie sľúbil, že nočné rokovania v parlamente nebudú.
Opoziční poslanci považujú rozhodnutie vlády neodpovedať na otázky Denníka N za nehorázne, nezákonné a drzé. Vysvetlenia chcú počuť od premiéra Roberta Fica aj od ministra kultúry Mareka Maďariča (obaja Smer-SD). Krajcer považuje prípad zákazu komunikovať s denníkom za návrat k mečiarizmu.
"Množia sa nám prípady návratu mečiarizmu. Máme tu škandalóznu privatizáciu Slovak Telekomu bez výberového konania a návrat mečiarizmu platí aj v prípade rozhodnutia vlády ignorovať konkrétny denník," vyhlásil.
Poslanci sa chcú premiéra Fica aj ministra Maďariča spýtať, či je podľa nich rozhodnutie vlády skutočne v súlade s Ústavou SR a tlačovým zákonom. Podľa Krajcera je rozhodnutie vlády v rozpore nielen s tlačovým zákonom, ale aj s Ústavou SR.

Copyright © TASR 2015
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes odmietol rokovať o neinformovaní niektorých médií členmi vlády. O rokovanie požiadali opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru. Daniel Krajcer požadoval, aby sa o programe dnešného rokovania nehlasovalo, ale hneď o ňom začali rokovať, pretože ide o mimoriadnu schôdzu výboru. Podľa opozície sa totiž o programe mimoriadne zvolaných výborov hlasovať nemá. To odmietol predseda výboru Dušan Jarjabek s tým, že rokovací poriadok stanovuje, že program schôdze výborov sa schvaľuje. Podľa Jarjabka iniciatíva opozičných poslancov je zbytočná a ide len o búrku v pohári vody. "Overoval som si na viacerých ministerstvách a normálne poskytujú informácie všetkým médiám," povedal Jarjabek pre agentúru SITA. Podľa neho je to len predvolebná kampaň opozičných poslancov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané