23. 5. 2015

A nebudú kluby platiť televíziám ?

A nebudú kluby platiť televíziám ?


Všetkých dvanásť účastníkov najvyššej slovenskej futbalovej súťaže verejným vyhlásením deklarovalo, že aktuálnu finančnú ponuku na získanie televíznych vysielacích práv pre budúcu sezónu 2015/2016 považuje za neprijateľnú. V tomto ročníku bola ich hodnota 1,1 milióna eur, no pre nový prišlo k 50-percentnému poklesu. Pre kluby by bolo akceptovateľné minimálne zachovanie tohtosezónnej sumy. Svoj zámer na štvrtkovej popoludňajšej tlačovej besede prezentoval generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček, Viktor Blažek zastávajúci rovnaký post v FC Spartak Trnava, prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák a výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.
“Nie som tu len za AS. Som zástupcom tímu, ktorý je súčasťou ÚLK. Predaj televíznych a marketingových práv som zažil už v minulosti a súčasná situácia je neprijateľná až zarážajúca. Takto to vnímajú všetci podpísaní štatutárni zástupcovia klubov. Všade v civilizovanom svete, kde má futbal nemalé zázemie, tvoria spomenuté príjmy 30 - 50 percent ročného rozpočtu jednotlivých mužstiev. U nás je to 3 - 6 percent, čo je v rámci HDP dehonestujúce. Nežiadame niečo, čo by nemalo súvis s aktuálnou pozíciou slovenského futbalu. Máme možnosť novej infraštruktúry a hľadáme partnera, ktorý nám umožní futbal ako produkt posunúť tam, kam patrí,” zneli slová Róberta Rybníčka.
“V našich súťažiach sú veľké talenty, z nich profitujú slovenské reprezentácie všetkých vekových kategórií. Aj hráči terajšieho ‘áčka' vyšli z našej ligy. Únia ligových klubov v spolupráci s partnermi vrátane Slovenského futbalového zväzu priniesla nové projekty. Prvou lastovičkou je štadión v Trnave,” povedal Ivan Kozák. Na jeho slová nadviazal Viktor Blažek:
“Dospeli sme k jednotnému záveru - situácia je kritická. Rozpočet sa tvorí aj na základe vysielacích a marketingových práv. Pokiaľ by sme pristúpili na tento trend, kvalita by musela ísť jednoznačne dolu. V Trnave pritom budú pre televízne štáby pripravené perfektné podmienky. Problematiku poznám z oboch strán. Chápem aj spoločnosti, ktoré vstúpili do tendra. Musia mať sledovanosť a neísť do straty. Na druhej strane, treba si uvedomiť, že futbal ako produkt má svoju hodnotu. Ak sa na to nebudeme pozerať z tohto pohľadu, pochybili sme.”
Na štvrtkovej tlačovej besede tiež odznelo, že fortunaligisti a ÚLK by sa radi vyhli krajnému riešeniu, no súčasné sumy nebudú akceptovať. To by znamenalo, že najvyššia slovenská súťaž bude v nasledujúcom ročníku chýbať na televíznych obrazovkách. "Na prvom mieste je fanúšik, má právo sledovať ligový futbal aj v televízii," doplnil Ivan Kozák. Ten sa vyjadril aj k plánovanému zúženiu Fortuna ligy: “Väčšina členov sa zhodla, že ide o najlepšie riešenie. Štvorkolový systém s desiatimi účastníkmi je spravodlivejší."
©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.