19. 5. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL


Štyri a pol mesiaca po krvavom útoku na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo jeho karikaturista známy ako Luz oznámil, že v septembri opustí jeho redakciu. Povedal to v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil na svojej stránke denník Libération.
"Je to veľmi osobné rozhodnutie," povedal Luz, vlastným menom Renaldo Luzier. "Odchádzam, pretože je pre mňa ťažké tvoriť k aktuálnym témam," dodal s tým, že už nedokáže o ne prejaviť dostatočný záujem.
Luz je najznámejším z preživších členov pôvodnej redakcie. Je autorom prvej titulky časopisu po útoku, znázorňujúcej plačúceho proroka Mohameda, ktorý hovorí: "Všetko je odpustené".
Podľa Luza časopisu, pre ktorý pracuje od roku 1992, chýbajú karikaturisti. "Každá uzávierka sú muky, pretože ostatní tu už nie sú," povedal. Mnoho ľudí ho prehováralo, aby pokračoval, "ale zabúdajú, že je ťažké nájsť inšpiráciu".
Redakcia Charlie Hebdo podľa francúzskych médií stále nevyriešila otázku, čo urobí s peniazmi, ktoré získala darom a predajom osem miliónov výtlačkov po útoku. Niektorí redaktori obvinili vedenie časopisu, že netransparentne informuje o svojich plánoch.
To v pondelok oznámilo, že časopis dostal darom 4,3 milióna eur (4.800.000 dolárov), a to od 36.000 ľudí z 84 štátov. Ubezpečilo, že tieto peniaze dostanú pozostalí 12 obetí.
Dvaja islamisti zaútočili 7. januára na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý zverejňoval karikatúry proroka Mohameda, pričom zabili 12 ľudí.

Copyright © TASR 2015