22. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spravodajská stanica Vice News včera na dve hodiny odstavila svoje internetové stránky, aby tak pritiahla pozornosť verejnosti na prípad novinára iracko-kurdského pôvodu Muhammada Rasúla, ktorého zadržali na juhovýchode Turecka ešte koncom augusta. Informovala o tom agentúra AP.
Rasúl je vo väzbe s vysokým stupňom stráženia už osem týždňov. Turecké úrady ho koncom augusta zadržali spolu s dvojicou britských novinárov, dopisovateľom Jakeom Hanrahanom a kameramanom Philipom Pendleburym, ktorí pre Vice News nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami.
Dvojicu Britov následne obvinili z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie. Oboch však už onedlho prepustili. Rasúl, ktorý pre dvojicu pracoval ako miestny vyjednávač, respektíve sprostredkovateľ, je však vo väzbe dodnes. V utorok dovŕšil vek 25 rokov, uviedla AP a dodala, že doposiaľ nie je zrejmé, z čoho ho turecké úrady vlastne obviňujú.
Mediálna spoločnosť Vice Media, pod ktorú spadá aj spravodajská stanica Vice News, dnes na dve hodiny začiernila dve svoje internetové stránky a uviedla na nich len odkaz, ktorým návštevníkov presmerovala na petíciu adresovanú tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, žiadajúcu ho o prepustenie zadržaného Rasúla.
Petíciu spoločnosť Vice Media zorganizovala v spolupráci s Výborom na ochranu novinárov (CPJ) - americkou neziskovou organizáciou so sídlom v New Yorku.
Výkonný riaditeľ CPJ Joel Simon označil Rasúlov prípad za "obrovskú nespravodlivosť", ktorá je zároveň pripomienkou nenahraditeľnej úlohy mediálnych spolupracovníkov, akými sú vyjednávači, dopisovatelia, prekladatelia či aj vodiči "riskujúci svoje životy pre to, aby nám priniesli správy".

Americký komik, herec a režisér v jednej osobe Chris Rock (50) bude moderátorom budúcoročného galavečera, na ktorom v Los Angeles udelia 28. februára 2016 po 88-krát prestížne sošky Americkej filmovej akadémie - Oscarov.
Informáciu zverejnili dnes organizátori v kalifornskom Meste anjelov.
Chris Rock tak bude môcť nadviazať na ostatného moderátora rovnakého podujatia Neila Patricka Harrisa.
Pre populárneho Afroameričana to nebude debut v úlohe moderátora oscarového galavečera. Po prvý raz sa mu rovnakej pocty dostalo v roku 2005.
Producenti šou David Hill a Reginald Hudlin v ňom vidia fenomenálneho zabávača, ktorého kumšt obohatí galavečer. Samotný herec reagoval slovami, že sa na svoj comeback pred hollywoodskymi celebritami v hľadisku mimoriadne teší.
Rodáka z Georgetownu v americkom štáte Južná Karolína poznajú aj slovenskí filmoví nadšenci vďaka jeho kreáciám vo filmoch ako Policajt v Beverly Hills 2, Doktor Doolittle, Smrtonosná zbraň 4, Česká spojka, Dospeláci či 2 dni v New Yorku. Herec nezriedka prepožičiava svoj hlas i hrdinom animovaných filmov.

Copyright © TASR 2015