22. 10. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS



Východiskami rozpočtu na rok 2016 Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa na dnešnom zasadnutí zaoberala Rada RTVS. Predložený materiál predpokladá vyváženú príjmovú a výdavkovú stránku rozpočtu. Príjmy RTVS bez príjmových finančných operácií sú vo výške 109,6 milióna eur, v tom úhrady za služby verejnosti 75 miliónov eur, príjmy z reklamy v sume 4,6 milióna eur, granty a transfery zo štátneho rozpočtu 26,20 milióna eur. Bežné výdavky predpokladajú čiastku 11,1 milióna eur.
„Plánujeme vlastné príjmy na úrovni, ktorá je realistická, plánujeme príjmy z úhrad za služby, ktoré vychádzajú z analógie reálneho obdobia tohto roku a príjmy z grantov a transferov podľa zmluvy so štátom vo výške, ktorá je už je stanovená podľa štátneho rozpočtu. Čo je podstatné, stanovili sme si stratégiu tvorby rozpočtu pre budúci rok. Tá má štyri parametre, udržateľnosť v oblasti televíznej výroby a vysielania, v oblasti rozhlasového vysielania, plnenie úlohy národného vysielateľa a udržateľnosť v oblasti personálnych zdrojov,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Východiská rozpočtu RTVS na rok 2016 plne reflektujú aktuálnu situáciu, ktorú možno zadefinovať vetou, že bez zmeny financovania verejnoprávneho média nemožno čakať žiadne zázraky. Na druhej strane manažment dokáže plne využiť umenie možného, a teda za málo peňazí urobiť relatívne veľa muziky, o čom svedčí aj posledný prieskum tohto roku,“ povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.
Rada zároveň prerokovala a vzala na vedomie aj návrh dodatku č.4 zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania medzi Ministerstvom kultúry a RTVS na rok 2016. Podľa tohto návrhu bude celková výška príspevku štátu 26 miliónov eur, z toho príspevok na realizáciu programového záväzku v oblasti rozhlasového vysielania 2,7 milióna eur, v oblasti televízneho vysielania 20,8 milióna eur, na realizáciu účelových investičných projektov 1,5 milióna eur a príspevok na zabezpečenie vysielania do zahraničia v sume 1 milión eur.


Copyright © TASR 2015