3. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké ministerstvo spravodlivosti a Federálna telekomunikačná komisia začali vyšetrovať istú kalifornskú firmu prevádzkujúcu rozhlasové vysielanie, za ktorou údajne stojí čínska vláda.
Obe inštitúcie začali konať po tom, čo agentúra Reuters v pondelok priniesla správu o nezvyčajnej rozhlasovej sieti vysielajúcej vo viac než desiatke amerických miest, vrátane Washingtonu, Bostonu, Houstonu či San Francisca.
Kalifornskú firmu G&E Studio vlastní istý James Su, naturalizovaný Američan pôvodom zo Šanghaja. Podľa správy Reuters však má v jeho firme 60-percentný podiel dcérska spoločnosť čínskeho štátneho rozhlasu.
Americké zákony neumožňujú cudzím vládam alebo ich orgánom vlastniť licenciu na rozhlasové vysielanie v USA. Zahraniční občania, vlády alebo firmy môžu vlastniť najviac 20 percent rozhlasovej stanice, alebo najviac 25 percent v americkej spoločnosti, ktorá vlastní rozhlasovú stanicu.
Americké zákony tiež vyžadujú, aby akýkoľvek subjekt, ktorý plánuje v USA ovplyvňovať americkú politiku alebo verejnú mienku v prospech cudzej vlády, bol zaregistrovaný na ministerstve spravodlivosti. Firma z Kalifornie však takúto registráciu nemá.
G&E Studio síce nevlastní žiadnu rozhlasovú stanicu, prenajíma si však dve: WCRW vo Washingtone a WNWR vo Filadelfii. Prostredníctvom viacerých firiem tak Su vlastní, spoluvlastní alebo si prenajíma prakticky všetok vysielací čas v celkovo viac než desiatke staníc. Obsah vysielania vyrábajú v G&E Studio alebo priamo v štúdiách čínskeho štátneho rozhlasu v Pekingu.
Spravodajstvo týchto staníc sa pridržiava politickej línie čínskej vlády v celom rade otázok, vrátane súčasných vojenských sporov medzi Čínou a USA v Juhočínskom mori.
Podľa agentúry Reuters má čínska vláda podobné rozhlasové siete aj vo viacerých krajinách Európy a v ázijsko-tichomorskej oblasti.

Neznámi útočníci v Berlíne napadli novinára miestneho denníka Tagesspiegel po tom, ako vo svojom článku kritizoval šírenie nenávisti voči prisťahovalcom v Nemecku. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie redakcie denníka i samotného napadnutého žurnalistu na sieti Facebook.
Podľa DPA na nemenovaného muža zaútočili ešte v piatok odzadu v berlínskej mestskej časti Charlottenburg, pričom ho údajne zrazili na zem a označili za "ľavicovú sviňu". Novinár tvrdí, že páchatelia poznali jeho meno a názov denníka, pre ktorý pracuje. Napadnutie, pri ktorom podľa agentúry AP neutrpel vážnejšie zranenia, pripisuje pravicovým radikálom.
Denník Tagesspiegel deň predtým zverejnil článok pod názvom "Je to ešte naša krajina?", kde napadnutý autor odsudzuje štvanie proti utečencom a hnutie Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) spolu s pravicovo-populistickou stranou Alternatíva pre Nemecko obviňuje zo snahy podrývať demokraciu a hodnoty ľudskosti.
Redakcia denníka vyjadrila nad incidentom pobúrenie a označila ho za "útok na slobodu tlače a myslenia".

Copyright © TASR 2015

Svetoznámy sci-fi projekt Star Trek sa onedlho dočká nového seriálu. Informovala o tom americká televízna stanica CBS, ktorá bude zodpovedať za jeho vznik. Nové epizódy budú môcť fanúšičky a fanúšikovia sledovať od januára 2017, avšak tentoraz už nie v rámci televízneho vysielania. Ako CBS uviedla na svojej webstránke, novinka bude k dispozícii prostredníctvom spoplatnenej streamovacej služby CBS All Access exkluzívne pre diváčky a divákov z USA. Neskôr by sa však mala dostať aj do svetovej distribúcie.
V pripravovanom seriáli sa okrem iného objavia aj úplne nové postavy, ktoré budú podľa slov zástupcov stanice hľadať nepoznané svety a civilizácie. Výkonným producentom bude Alex Kurtzman, ktorý sa v minulosti zaslúžil o vznik filmov Star Trek (2009) a Star Trek: Do temnoty (2013). Viacerí nadšenci sveta Star Treku však vyjadrili nespokojnosť so 42-ročným filmárom v pozícii producenta, keďže výrazne zmenil príbehy oboch spomínaných snímok.
Fenomén Star Trek odštartoval seriálom v roku 1966. Zahrali si v ňom Leonard Nimoy (Spock), William Shatner (James T. Kirk), DeForest Kelley (McCoy), George Takei (Sulu), Nichelle Nichols (Uhura) a ďalší. Následne vzniklo šesť filmov a Star Trek poslúžil aj ako motív pre ďalšie seriály a filmy. V roku 2009 sa dostala do kín prvá časť novej filmovej série o posádke vesmírnej lode Enterprise. V snímke Star Trek sa v úlohe kapitána Kirka predstavil Chris Pine, Spocka si zahral Zachary Quinto, pričom vo filme sa v tejto úlohe objavil aj Leonard Nimoy. V roku 2013 sa do kín dostalo pokračovanie s podtitulom Do temnoty.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rada ČRo dnes zvolila dočasného riaditeľa Českého rozhlasu. Stal sa ním Ing. Karel Zýka, doterajší riaditeľ Odboru techniky ČRo.
"Rád by som týmto poďakoval Rade ČRo za dôveru, nomináciu a za zvolenie do funkcie dočasného riaditeľa Českého rozhlasu. S prijatím nominácie som nakoniec súhlasil predovšetkým preto, aby som pomohol Českému rozhlasu preklenúť náročné trojmesačné obdobie na prelome roka. Medzi moje úlohy bude patriť najmä uzavretie tohtoročného hospodárenia, budeme tiež pokračovať v rozbehnutých projektoch ČRo aj v digitalizácii rozhlasového vysielania. Kľúčovou témou potom bude zostavenie rozpočtu na rok 2016. Český rozhlas je v dobrej kondícii a spĺňa všetky náročné požiadavky a parametre, ktoré sú na neho kladené ako na vyspelé médium verejnej služby. Funguje v ňom tiež skvelý tím ľudí, na ktorý sa môžem spoľahnúť. Neplánujú žiadne významné zásahy do jeho chodu. Mojím cieľom je, aby som ČRo po troch mesiacoch mohol odovzdať v rovnako dobrom a stabilizovanom stave novozvolenému generálnemu riaditeľovi, "uviedol práve zvolený dočasný riaditeľ Českého rozhlasu Karel Zýka.
Karel Zýka v roku 1992 absolvoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učenia technického v Prahe. Celý svoj profesijný život pracuje v médiách. Päť rokov bol technickým riaditeľom Rádia Alfa, prvého súkromného celoplošného rádia v Českej republike, kde zavádzal rad nových technológií, ktoré u nás zatiaľ nikto nepoužíval. V rokoch 2000 až 2006 pracoval v Českom rozhlase ako riaditeľ Úseku komunikácie. Následne obe skúsenosti, teda technickú i marketingovú, využil v Televíziu Prima, kde šesť rokov riadil sieť regionálnych televízií a kde bol okrem iného zodpovedný za prechod regiónov na digitálne vysielanie DVB-T. V tej dobe bol tiež členom expertnej skupiny ČTÚ, ktorá prechod všetkých televízií na digitálne terestriálne vysielanie koordinovala. 1. septembra 2014 sa stal riaditeľom Odboru techniky Českého rozhlasu.

Zdroj : Český rozhlas