4. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Turecké orgány obvinili včera dvoch redaktorov tamojšieho spravodajského magazínu Nokta z pokusu o zosadenie vlády v súvislosti s titulom na obálke posledného vydania, ktorý hovorí o "začiatku občianskej vojny" po tom, ako vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vo voľbách opätovne získala parlamentnú väčšinu. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie periodika prostredníctvom siete Twitter.
Redaktorov Cevheriho Güvena a Murata Capana "poslali do väzenia, kým nebudú postavení pred súd pre obvinenia zo 'zosnovania pokusu o prevrat' a 'pokusu zvrhnúť vládu'", uviedol ľavicovo orientovaný magazín Nokta. Vyjadrenie príslušného súdu v Istanbule sa agentúre Reuters zatiaľ nepodarilo získať. Z minulosti sú však známe prípady, keď tureckí novinári zadržaní pre podobné obvinenia čakali vo väzbe na súdny proces niekoľko mesiacov či dokonca rokov.
Konzervatívna AKP na čele s premiérom Ahmetom Davutoglom v nedeľňajších predčasných voľbách znova nadobudla parlamentnú väčšinu, ktorú predtým stratila v riadnych voľbách začiatkom júna. Jej najnovšiemu víťazstvu predchádzalo rozsiahle násilie v prevažne kurdských juhovýchodných regiónoch Turecka, ako aj zásahy proti médiám kritizujúcim vládu.
Spôsob vládnutia AKP, ktorá je v Turecku pri moci od roku 2002, znepokojuje tamojších sekularistov a liberálov, pričom Davutoglovi a prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi pripisujú snahy umlčať opozičné médiá. Iba niekoľko dní pred voľbami turecké úrady prevzali kontrolu nad médiami, ktoré spájajú s protivládnym sprisahaním.

Copyright © TASR 2015



Americká spoločnosť Time Warner Inc v treťom kvartáli dosiahla lepší zisk a tržby, ako sa očakávalo. Pomohlo jej k tomu vyššie predplatné filmového kanála HBO a zvýšenie licenčných príjmov štúdia Warner Bros. Celkové príjmy spoločnosti Time Warner za júl až september sa zvýšili o 5,1 % na 6,56 mld. USD. Tržby štúdia Warner Bros. v treťom kvartáli stúpli o približne 15 % a tržby kanála HBO vzrástli o 4,8 %.
Čistý zisk patriaci akcionárom Time Warner stúpol na 1,04 mld. USD, čiže 1,26 USD na akciu z úrovne 967 mil. USD, čiže 1,11 USD na akciu. Zisk spoločnosti bez zahrnutia jednorazových položiek bol v treťom štvrťroku v sume 1,25 USD na akciu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters v priemere očakávali, že firma za tretí kvartál vykáže zisk 1,09 USD na akciu pri tržbách 6,51 mld. USD.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


Nové časti obľúbeného mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991) sa dostanú na televízne obrazovky v USA až v roku 2017. Správu potvrdil Leslie Moonves, výkonný riaditeľ spoločnosti CBS Corporation, ktorá je vlastníkom televízie Showtime. Práve Showtime mala 18 nových epizód odvysielať, pričom pôvodne sa hovorilo o budúcoročnom termíne.


Novinku pripravuje režisér David Lynch, ktorý sa spolu s Markom Frostom postaral o scenár všetkých 18 epizód. Dvojica pritom spolupracovala aj na tvorbe pôvodného seriálu. Úlohu Dalea Coopera si zopakuje Kyle MacLachlan. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vrátili aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn a Catherine E. Coulson. Okrem toho by sa v nových epizódach mali predstaviť aj Amanda Seyfried, Jennifer Jason Leigh, Robert Knepper, Balthazar Getty, David Patrick Kelly či Richard Beymer.
Seriál o záhadách a tajomstvách malého mesta, v ktorom zavraždili krásnu Lauru Palmer, získal v roku 1991 Peabody Award a tri Zlaté glóbusy. Na konte má aj dve ceny Primetime Emmy z roku 1990. O zámere nakrútiť nové časti obľúbeného seriálu informoval Lynch vlani v októbri. Nové epizódy, ktoré začali nakrúcať v septembri, by mali byť podľa tvorcov pokračovaním, ktoré sa bude odohrávať v súčasnosti.




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.