10. 5. 2016

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Súčasťou 24. ročníka Art Film Festu, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Košiciach, budú aj verejné nočné projekcie vybraných filmov v miestnom amfiteátri. Organizátori podujatia si pre návštevníkov pripravili deväť snímok. Medzi vybranými budú aj vojnová dráma Predčítač (2008) a psychologický film Všetko, čo mám rád (1992), ktoré prídu osobne predstaviť ich tvorcovia.
Snímka Predčítač, situovaná v povojnovom Berlíne, je príbehom študenta Michaela a jeho osudovej lásky, tridsiatničky Hanny Schmidt, ktorá čelí obvineniam z vojnových zločinov. Film inšpirovaný rovnomenným bestsellerom Bernharda Schlinka príde v sobotu 18. júna do košického prírodného kina predstaviť britský režisér a scenárista Stephen Daldry. Filmár si počas festivalu prevezme ocenenie Zlatá kamera.
Slovenskú drámu Všetko, čo mám rád zase v obnovenej digitálnej premiére uvedú v stredu 22. júna. Centrom príbehu je 38-ročný Tomáš, v ktorého živote nastal zásadný zlom. Od konfliktov s bývalou manželkou a rodinou uteká a jeho spoločníčkou je mladá Angličanka. Na slávnostné predstavenie projekcie prídu režisér Martin Šulík, scenárista Ondrej Šulaj, kameraman Martin Štrba, herečky Gina Bellman a Zdena Studenková, pričom delegáciu doplní predstaviteľ hlavnej postavy Juraj Nvota. „Obnovenú premiéru filmu Všetko, čo mám rád vnímame ako veľkú pridanú hodnotu v programe Art Film Festivalu Košice. Ide nielen o prvý nezávislý, ale aj o jeden z najlepších slovenských filmov, takže jeho pozícia v histórii našej kinematografie je neodškriepiteľná. Pôvodná snímka bola uvedená v roku 1992 a my sa tešíme, že prinesieme jeho obnovenú digitálnu verziu,“ uviedol umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel. Od 23. júna bude film aj v obnovenej slovenskej distribúcii. Vstupenky na projekcie oboch filmov sú už dostupné v predpredaji.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané