8. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Welšská vlajka bude môcť byť použitá na blížiacej sa pesničkovej súťaži Eurovízia. Rozhodli o tom organizátori tohto podujatia, ktorých citovala stanica BBC. Zástava bola na zozname zakázaných vlajok Eurovízie, a to napriek tomu, že sa na nej tohto roku zúčastní spevák z Walesu.
Dosiaľ boli na Eurovízii vzhľadom na jej apolitický charakter povolené iba vlajky štátov, z ktorých súťažiaci pochádzajú a vlajky členských štátov OSN. Organizátori po "konštruktívnych rozhovoroch" oznámili, že okrem štátnych vlajok budú povolené aj regionálne vlajky, pod ktorými budú účastníci súťaže vystupovať.
Znamená to, že welšská zástava bude tento rok reprezentovať účinkujúceho zo Spojeného kráľovstva, ktorým je Joe Woolford z Walesu. Predstaví sa s piesňou "You're Not Alone" spolu s Jakeom Shakeshaftom.
V poradí už 61. ročník tohto podujatia sa uskutoční 10.-14. mája v Štokholme. Švédske hlavné mesto hostilo Eurovíziu aj v rokoch 1975 a 2000. Na súťaži sa predstavia interpreti zo 42 krajín, čo je najvyšší počet od roku 2011.

Troch španielskych novinárov, ktorých pred desiatimi mesiacmi uniesli v sýrskom meste Aleppo, prepustili a vrátia sa do vlasti. Oznámila to v noci nadnes stanica BBC, citujúc z vyhlásenia španielskej vlády.
Antonio Pampliega, Ángel Sastre a José Manuel López sú novinármi pôsobiacimi na voľnej nohe a v Sýrii mapovali tamojšiu občiansku vojnu. Muži sú v bezpečí a v poriadku. V Turecku čakajú na návrat do Španielska, potvrdil Madrid.
Kto ich uniesol, nie je zatiaľ známe. Časti Aleppa sú však stále pod kontrolou povstaleckých skupín vrátane militantov z tzv. Islamského štátu (IS), ktorí v minulosti uniesli a zavraždili viacero zahraničných i miestnych novinárov.
V predmetnom vyhlásení sa ďalej uvádza, že pri prepustení mužov zohrali kľúčovú úlohu spojenecké krajiny vrátane Turecka a Kataru. Nezisková organizácia Novinári bez hraníc (RWB) obhajujúca slobodu tlače a médií so sídlom v Paríži označuje Sýriu za najnebezpečnejšiu krajinu na svete pre výkon práce novinárov.
Aleppo zažilo v uplynulých týždňoch najničivejšiu vlnu náletov od začiatku konfliktu pred vyše piatimi rokmi, pri ktorej prišli o život desiatky ľudí. V stredu tu začalo platiť prímerie, podľa najnovších správ sa však porušuje.

Copyright © TASR 2016