9. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Jeden z troch španielskych novinárov, prepustených na slobodu po takmer desiatich mesiacoch zajatia v Sýrii, dnes povedal, že po stretnutí s rodinou v Španielsku má pocit, akoby "chodil po vzduchu".
Ángel Sastre vyhlásil dnes pre rozhlasovú stanicu Onda Cero, že je vďačný španielskej vláde za úsilie zariadiť jeho prepustenie, ale neuviedol ďalšie podrobnosti o tom, ako sa dostal domov.
Trojica novinárov Sastre, Antonio Pampliega a José Manuel López zmizla vlani 12. júla neďaleko mesta Aleppo v severnej Sýrii. V krajine pôsobili ako novinári na voľnej nohe a informovali o tamojšom vojenskom konflikte, približuje agentúra AP.
Úradujúci minister vnútra José Manuel García-Margallo takisto dnes povedal pre rozhlasovú stanicu Antena-3, že to bola "veľká úľava", keď oficiálni predstavitelia zistili, že mužov uniesol Front an-Nusra, odnož teroristickej siete al-Káida v Sýrii, a nie extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá obvykle zajatcov zabíja.
Minister García-Margallo sa tiež poďakoval Turecku a Kataru za pomoc v tomto prípade.
Všetci traja žurnalisti pricestovali v nedeľu na územie Španielska.
Nezisková organizácia Novinári bez hraníc (RSF) so sídlom v Paríži, obhajujúca slobodu tlače a médií, označuje Sýriu za najnebezpečnejšiu krajinu na svete pre výkon práce novinárov.

Spoločnosť Facebook uspela v Číne v spore, ktorý sa týkal používania jej ochrannej známky. Zákazníci v Číne si tak nebudú môcť kúpiť nápoje značky „face book“. Americká spoločnosť Facebook zvíťazila v spore o ochranu duševného vlastníctva proti domácej firme, čo je zriedkavé. Tento prípad je v kontraste s kauzou spoločnosti Apple, ktorá minulý mesiac neuspela v spore s inou čínskou firmou. Tá teda môže na svojich produktoch z kože v Číne používať značku „iPhone“.
Súd v Pekingu uviedol, že snaha spoločnosti Zhongshan Pearl River Drinks o označenie nápojov značkou „face book“ je zjavným kopírovaním a porušuje princípy spravodlivej hospodárskej súťaže. Facebook situáciu odmietol komentovať, k dispozícii nie je ani stanovisko spoločnosti Pearl River Drinks.
Ochrana duševného vlastníctva v Číne je všeobecne považovaná za celkom laxnú, situácia sa však podľa právnikov postupne zlepšuje. Tento výsledok môže pre spoločnosť Facebook znamenať iskierku nádeje. Sociálna sieť nie je v krajine prístupná a podnikanie spoločnosti spočíva v prevažnej miere v poskytovaní reklamného priestoru pre čínske firmy v zahraničí.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.