2. 6. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Regionálne médiá by viac nemali byť hlasnou trúbou samospráv a nástrojom PR pre tamojších volených zástupcov. Vyhlásil to dnes podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) s tým, že je potrebné konať a takému fungovaniu regionálnych médií zmenou legislatívy zabrániť.
Viskupič a poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) poukázali na tlačovej konferencii na prípad regionálneho novinára Miloša Majka, ktorý sa na základe podnetu občana opýtal cez infozákon starostu obce Šintava Miroslava Holičku, či je pravdou, že používa obecné vozidlo aj na súkromné účely. Holička mu odpovedal, že nepoužíva, na Majku však zároveň podal trestné oznámenie za ohováranie.
"Toto trestné oznámenie bolo vyšetrovateľkou prijaté. Majko chodil na výsluchy, neskôr bolo vyšetrovanie pozastavené, lebo starosta napísal, že výchovný účinok už dosiahol. Išlo teda o zastrašovanie novinára," povedal Budaj.
Viskupič je preto presvedčený, že kým väčšina regionálnych médií slúži svojim samosprávam, tak tých niekoľko nezávislých sa stretáva so zastrašovaním, ako v prípade Miloša Majka. OĽaNO-NOVA preto volá po zmene legislatívy v podobe sprísnenia sankcií v zákone o slobodnom prístupe k informáciám, požaduje aj zmenu zákona o vysielaní a retransmisii, ako aj o obecnom zriadení. Za základ považujú, aby o financovaní regionálnych médií viac nerozhodovali volení zástupcovia samosprávy. "Ministerstvo kultúry by malo prísť s konkrétnymi návrhmi. Ak nie, prinesieme ich my," dodal Budaj.

Copyright © TASR 2016