4. 6. 2016

ZLÍN FILM FESTIVAL 2016

ZLÍN FILM FESTIVAL 2016

Izraelský film Abulele, ktorý režíroval Jonathan Geva, sa stal najúspešnejším filmom tohtoročného 56. ročníka zlínskeho filmového festivalu. Snímka získala tri ceny, cenu divákov najúspešnejšiemu hranému filmu, cenu ekumenickej poroty aj cenu medzinárodnej detskej poroty pre hraný film pre deti. Ceny festivalu sa odovzdávali včera na záverečnom galavečere v zlínskom kongresovom centre.
Abulele rozpráva príbeh malého chlapca, ktorý sa vyrovnáva so smrťou svojho brata, cíti sa za ňu zodpovedný a je osamelý. Zmení sa to v okamihu, keď v pivnici objavia prastarú príšeru Abulele, ktorým by podľa legiend mala byť veľmi nebezpečná. Ukáže sa však, že sú to priateľské a hravé bytosti. "Ten film je veľmi prístupný deťom, akčné, vtipný, atraktívne, pritom dokáže otvárať témy ako zármutok zo smrti súrodencov alebo vytváranie si predsudkov. Je dôležité, že tieto otázky sa deťom otvárajú takouto zrozumiteľnou formou," povedal ČTK porotca Vít Poláček.
Zlatú črievičku za najlepší hraný film pre deti si odniesol kórejský film o psychickej šikane Náš svet, jeho detská herečka získala za svoj výkon tiež Cenu mesta Zlína. Zlatú črievičku za najlepší hraný film pre mládež získal film Ochranca a Cenu Miloša Macourka za najlepší mládežnícky herecký výkon v hraných filmoch pre mládež dostala Hiba Atallahová za svoju rolu vo filme Superstar. 
Mládežníckej porote sa najviac páčil ruský film Ihrisko.
Austrálsky film Orchester získal Zlatú črievičku za najlepší animovaný film. "Je to nežný, emocionálne silný film, používa silné vizuálne metafory," uviedol porotca Paul Wells. Cenu Hermíny Týrlovej pre tvorcov do 35 si odniesla režisérka snímky Pre mamičku Dina Velikovskaja.

Odborná porota pre hrané európske debuty udelila Cenu Európy ruskému snímke Rebelská únie, zvláštnu cenu dala mladému hercovi v tureckom filme Rauf. Francúzsky film Osudu napriek si odniesol cenu medzinárodnej poroty Európskej asociácie detského filmu (ECFA) aj špeciálne uznanie ekumenickej poroty. Divácky najúspešnejší animovaný film bol nemecký snímka Tiger. Tento rok po prvýkrát sa udeľovala cena divákov stanice ČT: D pre najúspešnejší krátky animovaný film pre deti, získal ju snímka Nehovor mi myšička! Súťaž študentských filmov Zlínsky pes vyhral český snímka Furiant Ondreja Hudečka.

Na galavečere, ktorého sa zúčastnil aj premiér Bohuslav Sobotka, prevzala Zlatú črievičku za mimoriadny prínos kinematografii pre deti a mládež herečka a bývalá prvá dáma Dagmar Havlová. Festival tento rok navštívilo rekordných 125.000 ľudí.

Copyright © ČTK 2016