10. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dlhoročný generálny riaditeľ rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Alexander Wrabetz ostane vo funkcii ďalších päť rokov. Rada ORF včera väčšinou hlasov rozhodla v prospech kandidatúry 56-ročného Viedenčana, blízkeho sociálnym demokratom z SPÖ. Jeho vyzývateľom bol obchodný riaditeľ ORF Richard Grasl (43), spájaný s ľudovcami z ÖVP.
Wrabetz dostal v 35-člennej rade 18 hlasov, za Grasla sa vyslovilo 15 členov a zvyšní dvaja sa zdržali hlasovania. Členov rady vymenúvajú okrem iných rakúska vláda, strany a spolkové krajiny. Obsadenie postu šéfa ORF je považované za politicky vypätú otázku, píše agentúra DPA. SPÖ a ÖVP podľa nej neustále zápasia o to, aby sa do tejto funkcie dostali kandidáti blízki jednej alebo druhej strane, ktoré v súčasnosti tvoria vládnu koalíciu.
Wrabetz je vôbec prvým generálnym riaditeľom ORF, ktorého zvolili na tretie funkčné obdobie. Po voľbe povedal, že chce naďalej rozvíjať organizáciu, ktorú vedie, čo platí pre jej štruktúru, program i narábanie so sociálnymi médiami. Súčasne v súvislosti s prípadnými pokusmi o ovplyvňovanie politickými stranami vyhlásil, že sa pri svojich rozhodnutiach cíti nezávislý ako nikdy predtým.
ORF má so svojimi televíznymi a rozhlasovými stanicami dominantné postavenie v Rakúsku. Táto verejnoprávna organizácia má ročný rozpočet na úrovni takmer miliardy eur a bezmála 3000 zamestnancov. Jej rozpočet je po prísnom úspornom kurze znova v čiernych číslach. Vlani ORF dosiahla hospodárske výsledky výrazne nad plánom, Wrabetz v tomto úsilí však už zrušil 600 pracovných miest.



V stredu 10. augusta sa dostane do predaja reedícia soundtracku seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991). Nahrávka vyjde na 12-palcovej vinylovej platni, pričom súčasťou balenia budú aj texty skladieb a poznámky od skladateľa Angela Badalamentiho. Soundtrack bude od stredy dostupný prostredníctvom internetového obchodu a 9. septembra sa dostane aj do kamenných predajní.
Mestečko Twin Peaks, seriál o záhadách a tajomstvách jedného malomesta, v ktorom zavraždili krásnu mladú Lauru Palmer, získal v roku 1991 Peabody Award a tri Zlaté glóbusy. Na konte má aj dve ceny Primetime Emmy z roku 1990. V prvých dvoch sériách sa predstavili napríklad Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer alebo Lara Flynn Boyle. Jeho tvorcovia David Lynch a Mark Frost, pripravili aj jeho tretiu sezónu, ktorá by sa mala na televízne obrazovky dostať na budúci rok.

Tracklist oficiálneho soundtracku seriálu Mestečko Twin Peaks od Angela Badalamentiho:
01 Twin Peaks Theme
02 Laura Palmer’s Theme
03 Audrey’s Dance
04 The Nightingale
05 Freshly Squeezed
06 The Bookhouse Boys
07 Into the Night
08 Night Life in Twin Peaks
09 Dance of the Dream Man
10 Love Theme From Twin Peaks
11 Falling


Nemecko-iránsky skladateľ Ramin Djawadi, ktorý stojí za pôvodnou hudbou populárneho seriálu Hra o tróny (2011), pripravuje ňou inšpirované hudobné predstavenie. Rodák z nemeckého Duisburgu o tom informoval na fanúšikovskom podujatí venovanom úspešnému fantasy, ktoré sa uskutočnilo v pondelok v Los Angeles. Zábery zo seriálu budú premietať na nástenné plátna prostredníctvom špeciálnych LED ďalekohľadov, pričom nebudú chýbať rôzne 3D modely a kruhové pódium. O živé prevedenie najobľúbenejších skladieb sa postará 80-členný orchester a spevácky zbor, ktorých bude dirigovať práve 42-ročný Djawadi.
"Plánovali sme to niekoľko rokov. Chceli sme vytvoriť pohlcujúci zážitok, aby ste sa pri vstupe do arény cítili ako v Západozemi," vyjadril sa skladateľ pre magazín Billboard. "Scény, ktoré sme navrhli, budú pripomínať niektoré špeciálne momenty zo show, takže by malo ísť nielen o hudobný zážitok, ale aj o ten vizuálny," priblížil pre agentúru Reuters.
Ako tiež prezradil na besede, ktorú viedol Isaac Hempstead Wright, predstaviteľ Brana Starka, nápad vytvoriť projekt prišiel po tom, ako producenti seriálu vyslovili prianie zažiť jeho pôvodnú hudbu naživo. "Bude príjemné vidieť skutočných muzikantov hrať hlavné piesne, čím nám pripomenú všetky postavy, o ktoré sme počas doterajších sezón prišli," uviedol, pričom dodal, že je ešte niekoľko rozhodnutí a detailov, na ktorých musí produkčný tím popracovať. "Sólisti budú jednoznačne cestovať spolu so mnou. Uvidíme, či tak bude aj v prípade hudobníkov alebo či ich budeme vyberať v jednotlivých mestách," povedal.
Djawadiho putovný projekt odštartuje 15. februára 2017 v Kansas City v štáte Missouri a následne sa predstaví v ďalších 27 severoamerických mestách. Chýbať nebudú napríklad Chicago, Detroit, Philadelphia, Montreal, Toronto, New York, Atlanta, Denver, Los Angeles, Las Vegas, Vancouver či nakoniec 2. apríla 2017 Portland.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál, ktorého siedma sezóna bude mať premiéru budúci rok v lete, nedávno získal 23 nominácií na ceny Primetime Emmy.


Americká herečka Julianne Moore a jej kolega Robert De Niro sa predstavia v pripravovanom seriáli režiséra Davida O. Russella. Podľa informácií filmového portálu Deadline si zahrajú v kriminálnom trileri, ktorý by sa mohol odohrávať v 90. rokoch minulého storočia. Menovaný režisér by mal byť spolu so Scottom Lambertom, Alexandrou Milchan a Megan Ellison aj producentom série.
Nie je jasné, kto bude seriál vysielať, ale tvorcovia mu údajne hľadajú miesto u káblových televízií a streamovacích služieb. Informácie o produkčnej spoločnosti, ktorá by projekt zastrešovala, ako aj iné detaily zatiaľ nie sú známe. Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, Russell by mal na budúci týždeň predstaviť návrh seriálu potenciálnym záujemcom. Konkrétne mená však neuviedol.
Päťdesiatpäťročná Julianne Moore získala v roku 2014 svojho prvého Oscara za drámu Still Alice (2014), za ktorú dostala aj Zlatý Glóbus. Ten si vyslúžila aj za snímku Prezidentské voľby (2012), kde stvárnila bývalú guvernérku Aljašky a neúspešnú republikánsku kandidátku na viceprezidentku Sarah Palin. Diváci ju môžu poznať tiež zo snímok Utečenec (1993), Zabijaci (1995), Dvaja v tom (1995), Hriešne noci (1997), Stratený svet: Jurský park (1997), Psycho (1998), Big Lebowski (1998), Magnólia (1999), Hranice lásky (1999), Ideálny manžel (1999), Pobrežné správy (2001), Hodiny (2002), Ďaleko do neba (2002), Zlodeji pamäti (2004), Potomkovia ľudí (2006), Partička B. D. (2007), Single Man (2009), Decká sú v pohode (2010), Bláznivá, hlúpa láska (2011), Lásky Don Jona (2013), Mapy ku hviezdam (2014), Hry o život: Drozdajka 1 (2014) či Hry o život: Drozdajka 2 (2015).
Sedemdesiatdvaročný Robert De Niro má na konte viac ako sto filmov, pričom za výkony v snímkach Krstný otec II (1974) a Zúriaci býk (1980) získal Oscary. Okrem toho je známy napríklad z filmov Lovec jeleňov (1978), Zaľúbiť sa (1984), Vtedy v Amerike (1984), Brazil (1985), Čas prebudenia (1990), Frankenstein (1994), Horlivosť (1995), Spáči (1996), Jackie Brownová (1997), Ronin (1998), Analyzuj (1999), Protivný svokor (2000), 15 minút (2001), Showtime (2002), Jeho foter, to je lotor! (2004), Hra na skrývačku (2005), Kauza CIA (2006), Hviezdny prach (2007), Sme v pohode (2009), Machete (2010), Fotri sú lotri (2010), Všemocný (2011), Silvestrovská noc (2011), Elitní zabijaci (2011), Terapia láskou (2012), Stážista (2015), Joy (2015) či Dedo je lotor (2016).


Tvorcovia animovaného seriálu Simpsonovci (1989) plánujú v januári 2017 uviesť zatiaľ najdlhšiu epizódu, ktorá by mala byť plná známych osobností. V špeciálnom diele sa predstaví pán Burns, ktorého podvedie vplyvná hudobná osobnosť a bude potrebovať pomoc od Homera, Barta či rappera Jazzyho Jamesa.
Autori seriálu tiež pre divákov pripravujú Halloweensky špeciál, ktorý by sa mal na obrazovkách objaviť 16. októbra. Pán Burns v ňom postaví springfieldske deti proti sebe podobne, ako v knižnej sérii Hry o život a jej filmových adaptáciách. Pôjde pritom už o 600. epizódu obľúbeného seriálu.
V novej, už 28. sezóne, by sa mali Simpsonovci na televízne obrazovky vrátiť 25. septembra epizódou, ktorú autori nazvali Monty Burns' Fleeing Circus.

Tvorcom žltej rodinky, ktorú tvoria Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie, je Matt Groening. Seriál od svojho vzniku získal 31 cien Primetime Emmy, rodina má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a Homerov výkrik D’oh! sa v roku 2001 dostal do Oxfordského slovníka anglického jazyka. Vysielajú ho vo viac ako sto krajinách a je preložený do päťdesiatich jazykov. V roku 2007 sa do kín dostala aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.