11. 8. 2016

Vyjadrenie MV SR: Web Sme.sk si vymyslel rozhovor s ministrom vnútra

Vyjadrenie MV SR
Web Sme.sk si vymyslel rozhovor s ministrom vnútra


Webový portál sme.sk vo svojom článku „Kaliňák: protesty neriešim, pracujem.“ sa snaží navodiť u čitateľa dojem, že číta rozhovor s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
Zo strany denníka Sme ide o zavádzanie v rozpore s novinárskou etikou, pretože Robert Kaliňák žiadnemu redaktorovi portálu sme.sk ani denníka Sme rozhovor neposkytol a ani tak neplánuje urobiť.
Redaktor denníka Sme poslal otázky Tlačovému odboru Kancelárie ministra vnútra SR, ktorý mu na nich odpovedal v jednom stanovisku pozostávajúcom z viacerých viet. Denník Sme a jeho webový portál sme.sk však neváhal z toho urobiť rozhovor, ktorý navodzuje u čitateľa dojem, že ide o interview s ministrom vnútra.
Denník Sme tak len potvrdil, že sa neštíti urobiť čokoľvek, aby zaujal svojich čitateľov. V minulosti nemal problém publikovať ani imaginárny rozhovor s premiérom Robertom Ficom.
Ministerstvo vnútra sa môže len domnievať, že buď tu zlyhalo novinárovo „etické JA“ alebo nepochopil, že Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR nie je minister vnútra SR Robert Kaliňák. Tento „akože rozhovor“ vnímame zo strany sme.sk ako ignorovanie základných novinárskych pravidiel a slušnosti.
Na záver by sme radi poukázali, že tvrdenia typu: polícia čelí podozreniam, že v závažných kauzách koná na politickú objednávku, nie sú ničím iným len nepodloženými tvrdeniami niektorých opozičných politikov. Ak chce denník Sme riešiť ako vyzerá zneužitie polície na politické ciele môže zaloviť vo svojich archívoch a spomenúť si na obvinenie niekdajšieho ministra Pavla Ruska zo začiatku marca 2012, ktoré prokuratúra hneď zrušila alebo domovú prehliadku bývalého člena SIS Ľubomíra Arpáša kvôli údajnému držaniu detskej pornografie, prípadne aj predvolanie svedka Vladimíra Mečiara na výsluch svedka štýlom, keď si špeciálna protiteroristická jednotka kvôli svedeckej výpovedi otvorila dvere na dome s výbušninou.