14. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Austrálsky súd rozhodol o vyplatení odškodného vo výške 4,56 miliónov austrálskych dolárov (v prepočte vyše troch miliónov eur) herečke Rebel Wilson za články v magazíne, ktoré poškodili jej česť a pre ktoré údajne nedostala filmové roly. Tie publikovali v roku 2015 v austrálskom periodiku vydavateľstva Bauer Media. Najvyšší súd v austrálskom štáte Viktória už v júni rozhodol, že texty uvádzajúce, že herečka klamala o svojom veku, pôvode svojho krstného mena a výchove v Sydney, sa nezakladali na pravde a poškodil jej kariéru.
K rozhodnutiu súdu herečka na Twiteri uviedla, že v prípade nešlo o peniaze. "Teším sa, že s tým, čo som získala ako odškodné, pomôžem niektorej z austrálskych charít a podporím filmový priemysel. Tiež sa teším na návrat k svojej kariére a zabávaniu ostatných," napísala Wilson.
Herečka pôvodne požadovala ako odškodné 7 miliónov austrálskych dolárov (približne 4,7 milióna eur). Od spoločnosti Bauer Media navyše žiada zaplatiť náklady za súdny proces. Vydavateľstvo považovalo sumu odškodného za príliš vysokú, nedokázalo však preukázať, že sa články zakladali na pravde a že jej nespôsobili finančné straty.
Rebel Wilson je 37-ročná komediálna herečka známa najmä ako Amy z hudobných komédií Ladíme! (2012) a Ladíme 2 (2015). Okrem toho si zahrala vo filmoch Dámska jazda (2011), Bláznivá jazda (2011), Baby na ťahu (2012), Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Pot a krv (2013), Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (2014), Grimsby (2016) či Ako byť single (2016).

Poľská polícia začala na základe podnetu z ministerstva obrany vyšetrovať známeho poľského investigatívneho novinára, ktorý vo svojej najnovšej knihe tvrdí, že minister obrany má podľa všetkého veľmi blízke vzťahy s ľuďmi z prostredia ruských tajných služieb. Novinár Tomasz Piatek sa tým mal dopustiť ohrozovania štátneho predstaviteľa, za čo mu hrozí trojročné väzenie.
Podľa Piateka, ale aj iných poľských novinárov, mal mať poľský minister obrany Antoni Macierewicz čulé kontakty s ľuďmi blízkymi ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruským tajným službám. Hoci túto skutočnosť niektoré zdroje naznačovali už dávnejšie, až na základe najnovšej investigatívnej práce poľských novinárov sa tieto obvinenia podľa poľských médií javia ako veľmi pravdepodobné.
Opozičná Občianska platforma už na základe týchto informácií vyzvala poľskú premiérku Beatu Szydlo, aby sa Macierewicza zbavila a odvolala ho z postu ministra.
Najvážnejšie obvinenia voči Macierewiczovi padli práve v novej Piatekovej knihe s názvom Macierewicz a jeho tajomstvá. Novinár v nej popisuje, ako súčasný minister obrany dlhé roky udržiaval styky s osobou, ktorá bola agentom bývalej sovietskej tajnej služby. Celkom nedávno mal mať Macierewicz čulé kontakty aj s americkým lobistom, ktorý je tiež spájaný s Putinom.
Paradoxne práve Macierewicz mal spomedzi poľských vládnych predstaviteľov doteraz najostrejšie vyjadrenia voči Rusku a jeho vedeniu. Napríklad už dlhé roky tvrdí, že za haváriou lietadla pri ruskom Smolensku, pri ktorom v roku 2010 zahynul okrem iných aj vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, stálo Rusko.
Niektorí novinári však už dlhšie upozorňovali, že tieto vyhlásenia by mohli byť z jeho strany len zastieracím manévrom a v skutočnosti môže mať Macierewicz k ruskému vedeniu oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.