13. 9. 2017

Zomrel Xavier Atencio

Zomrel Xavier Atencio


Vo veku 98 rokov zomrel v nedeľu animátor Xavier "X" Atencio, ktorý sa podieľal na tvorbe mnohých filmov štúdia Disney. Informovala o tom dnes podľa agentúry AP hovorkyňa zábavného parku Disneyland Suzi Brownová.
Výsledok svojej práce videl Atencio prvýkrát v 40. rokoch minulého storočia, keď sa podieľal na tvorbe filmu Pinocchio a muzikálu Fantasia. K svojej práci sa vrátil po skončení druhej svetovej vojny, počas ktorej slúžil v armáde USA. Podieľal sa vtedy na hraných filmoch s trikmi, ako napríklad The Parent Trap či Mary Poppins.
V 50. a 60. rokoch sa na žiadosť Walta Disneyho stal súčasťou tímov, ktoré pripravovali vizuály s scenáre pre Disneyland a Disney World - vrátane najobľúbenejších atrakcií ako Strašidelný dom a Piráti v Karibiku, kde sa hráva aj známa pieseň Yo Ho (A Pirate's Life for Me), pre ktorú Atencio napísal slová.
Atencio odišiel v roku 1984 do dôchodku, ale pracoval pre Disneyland aj naďalej - ako konzultant. V roku 1996 mu spoločnosť oficiálne udelila titul Disney Imagineering legend.

Copyright © TASR 2017