16. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady včera prepustili na slobodu francúzskeho nezávislého novinára, ktorý bol obvinený z napomáhania teroristickým organizáciám. Informovala o tom turecká agentúra Anadolu.
Francúzskeho novinára Loupa Bureaua prepustili len deň po tom, ako francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Ankare rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ďalšími predstaviteľmi Turecka.
O Bureauovom prepustení dnes rozhodol súd v meste Silopi v provincii Anatólia na juhovýchode Turecka. Išlo pritom o prvé súdne pojednávanie v jeho prípade.
Novinár bol zadržiavaný od 26. júla. Turecké úrady ho obvinili z pomoci teroristickej organizácii, ktorého sa dopustil tým, že ako novinár písal o Kurdoch. V čase zadržania mal pri sebe fotografie a nahrávky rozhovorov s bojovníkmi kurdských milícií.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) informovala, že 27-ročný novinár bude deportovaný do Francúzska. Podľa riaditeľa RSF Christopha Deloirea by Bureau mal do Francúzska pricestovať pravdepodobne v sobotu.
"Bolo jasné, že kľúče (k prípadu) má Erdogan a ukončil to tým, že odomkol dvere," vyhlásil Deloire, ktorý však neuviedol detaily súvisiace s Bureauovým prepustením na slobodu.

Ďalší členovia EÚ sa pripojili k nemeckému návrhu na vypracovanie nového európskeho modelu zdanenia globálnych internetových gigantov, akými sú Google a Apple.
Šesť štátov podpísalo dnes na neformálnom stretnutí ministrov financií EÚ v estónskom Tallinne list adresovaný Európskej komisii (EK). Jeho iniciátormi boli spolu s Nemeckom Francúzsko, Španielsko a Taliansko. Žiadajú v ňom, aby sa výnosy internetových firiem, ktoré dosahujú v Európe, zdaňovali na kontinente.
Komisár EÚ pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis uviedol, že EK do jari budúceho roka vypracuje návrh príslušného zákona. Jeho idey by sa mali konkretizovať už na budúci týždeň. Návrh sa má dostať do konca roka aj do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Digitálne firmy môžu byť zatiaľ zdaňované v krajine, kde majú hlavné sídlo, ale ich aktivity sú rozšírené ďaleko od neho.

Copyright TASR ©2017

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) na svojom piatkovom zasadnutí v Moskve informovalo o rozdelení ziskov z predaja televíznych práv a dividend na základe účasti v súťaži, návštevnosti domácich duelov a športového úspechu jednotlivých klubov v sezóne 2016/2017. Celková čiastka, ktorú rozdelia medzi účastníkov KHL, činí viac ako 350 miliónov rubľov, čo je v prepočte viac ako 6 miliónov dolárov podliehajúcich zdaneniu podľa ruských zákonov. KHL zaviedla dotačnú schému v sezóne 2014/2015. Výšku čiastok pre jednotlivých účastníkov regulujú tri kritériá - účasť v základnej časti a v play-off, záujem zo strany televízií a športový úspech mužstiev v ročníku 2016/2017. Jediný slovenský zástupca v súťaži HC Slovan Bratislava sa tak môže tešiť na 9 851 873 rubľov za televízne práva a návštevnosť na domácich zápasoch a ďalšie 3 milióny rubľov za štart v základnej časti, dohromady v prepočte cca 186-tisíc eur. V prípade postupu do play-off by bratislavský klub zinkasoval ďalšie 2 milióny rubľov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.