10. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká mutácia časopisu Playboy zverejní na svojej obálke prvýkrát fotografiu transrodovej modelky. Šéfredaktor Florian Boitin v utorok podľa agentúry AP oznámil, že takýmto prvenstvom sa bude môcť pochváliť 21-ročná Giuliana Farfallová, ktorá sa narodila v juhozápadnom Nemecku ako Pascal Rademacher.
      Farfallová sa objaví na obálke "hore bez", čo je v prípade časopisov tohto druhu v Nemecku obvyklé. Podľa Boitina je zaradenie transrodovej modelky v súlade s tradíciou zakladateľa Playboya Hugha Hefnera, ktorá spočíva v "rozhodnom odpore voči všetkým formám vylúčenia a netolerancie".
      Farfallovú označil Boitin za "nádherný príklad toho, aký dôležitý je boj za právo na sebaurčenie".
      Táto modelka je v Nemecku už dobre známa po tom, ako vlani vystupovala v televíznej kastingovej šou Germany's Next Topmodel, ktorú moderuje Heidi Klumová.
      Vydanie nemeckého Playboa s Farfallovou sa začne predávať vo štvrtok.
      V americkej verzii Playboya sa ešte vlani objavila transrodová "playmate mesiaca".



 Belgická spisovateľka a divadelná herečka Genevieve Damasová spolu so spisovateľom a kultúrnym historikom Davidom Van Reybrouckom v utorok večer v Bruseli pred veľvyslanectvom Saudskej Arábie uskutočnili čítanie z diel uväzneného saudského blogera Raífa Badawího.
      Tlačová agentúra Belga pripomenula, že aktivista za ľudské práva Badawí bol pred troma rokmi saudskoarabským režimom odsúdený na 1000 úderov bičom, desať rokov väzenia a pokutu vo výške milióna saudských rialov (okolo 230.000 eur). Dôvodom jeho trestu je skutočnosť, že sa na svojej webovej stránke Free Saudi Liberal Network snažil vytvoriť priestor pre dialóg o sociálnych otázkach, politike a kultúre. Články a komentáre na jeho webe však boli v jeho krajine označené za rúhanie voči islamu a voči Saudskej Arábii.
      Z vymeraného fyzického trestu utŕžil Badawí iba prvých 50 rán bičom. Stalo sa tak presne pred troma rokmi, 9. januára 2015. Podľa rozsudku mal tento rest podstúpiť aj nasledujúcich 19 týždňov, vždy v piatok, úrady však po vlne medzinárodnej kritiky od fyzického trestu upustili.
      Európsky parlament (EP) v decembri 2015 udelil Badawímu prestížnu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Vtedajší predseda europarlamentu Martin Schulz pri tej príležitosti vyzval kráľa Saudskej Arábie, aby blogerovi okamžite odpustil jeho trest a bezpodmienečne ho prepustil, k čomu však nedošlo.
      Čítanie sa uskutočnilo pred početným publikom, 50 veľkými zapálenými sviečkami a plagátmi vyzývajúcimi na prepustenie väzneného aktivistu. Čítané texty pochádzajú z knihy "1000 rán za slobodu", ktorá bola zostavená z textov odsúdeného blogera.
      Mimovládna organizácia Amnesty International pri tejto príležitosti zozbierala 22.000 podpisov na podporu blogera a zaslala ich saudskoarabskému veľvyslanectvu v Bruseli. 


Steve Bannon, jeden z architektov volebného úspechu Donalda Trumpa, odstúpil z vedenia ultrakonzervatívneho amerického spravodajského portálu Breitbart News. Informoval o tom v utorok samotný portál.
      Odchod Bannona prišiel niekoľko dní po zverejnení nelichotivej knihy o prezidentovi USA s názvom Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hnev: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu), v ktorej sa nachádzajú aj Bannonove ostro kritické výroky na adresu Trumpovho syna či spolupracovníkov. Prezidenta Trumpa obsah knihy nahneval a označil ju za "vymyslenú". Dodal, že "je plná klamstiev, prekrútených informácií a zdrojov, ktoré neexistujú".
      Výkonný riaditeľ Breitbart News Larry Solov oznámil Bannonov odchod v odkaze na webovej stránke.
      "Steve je drahocennou súčasťou nášho posolstva a vždy mu budeme vďační za jeho prínos a za to, čo nám pomohol dosiahnuť," uviedol Solov.
      Bannon stál na čele portálu od roku 2012, pripomenula tlačová agentúra DPA.
      Bannon - Trumpov hlavný stratég, ktorý odišiel zo svojho postu v Bielom dome v auguste - vyhlásil: "Som hrdý na to, čo tím Breitbart News za taký krátky čas dosiahol pri vytváraní spravodajskej platformy svetovej úrovne."
      Bannon sa v nedeľu snažil udobriť si Trumpa a tvrdil, že výroky zverejnené v knihe o prezidentovom synovi, ktorého označil za vlastizradcu a zlého vlastenca, sa týkali bývalého šéfa Trumpovej predvolebnej kampane Paula Manaforta, nie Trumpa mladši


Copyright © TASR 2018